Ministrul Mediului: Nu va exista clemenţă în cazul celor care încalcă legea şi vom sesiza Parchetul General

20

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, că s-a autosesizat în cazul suspiciunilor semnalate în presă, dar și de reprezentanți ai societății civile, referitor la societatea austriacă Holzindustrie Schweighofer, iar în cazul constatării de ilegalități va sesiza Parchetul General.

”Este normal să ne autosesizăm ori de câte ori sunt semnalate suspiciuni. Așa vom face ori de câte ori va fi cazul. Vrem să aflăm dacă suspiciunile se confirmă. Vom verifica societatea austriacă, dar și societăţile care furnizează masă lemnoasă. Nu va exista clemenţă pentru cei care încalcă legea. Dacă vom constata ilegalităţi, vă spun clar, vom anunţa și vom înștiinţa, în urma raportului executat, Parchetul General, primul procuror și toate instituţiile abilitate ale statului”, a spus Gavrilescu.

Totodată, ministrul a spus că, în această perioadă, a fost demarat și un amplu control, prin comisarii Gărzii de Mediu, la toate societăţile ce prelucrează masă lemnoasă pentru producţia de PAL și MDF, precum și cele care produc și utilizează formaldehidă.

Citeste si:  Companie aeriană din Noua Zeelandă vrea să introducă cuşete cu paturi la clasa economy

”Observ că în ultima vreme Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cred că a început să deranjeze. Am devenit o ţintă pentru că ne facem treaba. Ne confruntăm cu atacuri din toate părţile, inclusiv de la parlamentarii care sunt împotriva Codului Silvic, ce va intra la vot săptămâna viitoare în Camera Deputaţilor, decizională, de la anumite persoane care doresc să fie de o altă parte a baricadelor și nu de partea românilor și în acest fel anunţ pe toată lumea că reprezentanţii ministerului își îndeplinesc fișa postului și vor lua toate măsurile, astfel încât siguranţa cetăţeanului și interesul naţional să fie apărat. Nu știu ce interese apără alţii, eu v-am spus ce interes apărăm noi, și pot să vă spun că, în perioada următoare, în momentul în care avem raportul direcţiei generale de control a ministerului, raportul executat de comisarii Gărzii de Mediu, vor fi prezentate mass-media, astfel încât toţi cei interesaţi să fie informaţi, pentru că avuţia ţării, pe care o reprezintă pădurea, este o problemă de securitate și siguranţă naţională”, a spus Graţiela Gavrilescu.

Citeste si:  Ministerul Mediului demarează consultări la nivel naţional privind managementul populaţiei de urs brun din România

Ministrul Mediului a declarat joi, la Galaţi, că, în urma unui ordin de ministru, Direcţia generală de control a ministerului a demarat un amplu control la compania Holzindustrie Schweighofer, urmărindu-se legalitatea achiziţionării de material lemnos tăiat din păduri.

Numele companiei Holzindustrie Schweighofer România a fost menţionat la finalul lunii aprilie când un ONG de mediu cu birouri la Washington D.C. și Londra a dat publicităţii filmări din care reiese că angajaţi din conducerea acestei companii ar accepta cu bună știinţă și ar recompensa printr-un sistem de bonificaţie lemnul tăiat ilegal din păduri.

Citeste si:  Vasilescu (BNR): Salariile de la BNR sunt mai mici decât la ASF; salariul de bază al guvernatorului - 10.000 euro

Măsurile de verificare anunţate de ministrul Mediului vin în contextul acţiunilor de protest anunţate pentru sâmbătă, când în mai multe localităţi din ţară, dar și din diaspora vor avea loc manifestaţii de protest îndreptate împotriva tăierilor abuzive ale pădurilor.

Potrivit ministrului, manifestaţiile de protest sunt, în esenţă, manifestaţii de susţinere a noului Cod Silvic, lege ce urmează să fie adoptată cât de curând de Parlament și care va sancţiona aspru tăierile ilegale de păduri. Ministrul Mediului s-a arătat solidar cu cei care vor protesta sâmbătă, precizând că problema tăierilor ilegale de păduri este „o problemă de ţară”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata