Tratamente în agricultura ecologică

0

Problemele de sanatate create de tratamentele chimice folosite in agricultura conventionala determina din ce in ce mai multe persoane sa se indrepte catre agricultura ecologica.

Mama natura ne-a facut un cadou minunat , punandu-ne la dispozitie o veritabila farmacie verde, care ne furnizeaza numeroase remedii foarte accesibile pentru o multitudine de afectiuni.

Agricultura ecologica ne ajuta sa ne crestem legumele si fructele natural, curat si sanatos protejand in acelasi timp natura.

Atunci când vine vorba de tratamente naturiste, majoritatea dintre noi ne gândim la medicina umană, dar sa nu uităm că farmacia naturii poate fi aplicată si animalelor de companie sau chiar plantelor pe care le cultivam.

Iată cateva tratamente din plante pentru agricultura ecologica:

1. Macerat de urzică

 

Mod de preparare: Se pune o cantitate mare de urzici intr-un recipient cu apa, cantarind in jur de 150 litri (dar se poate si o cantitate mai mica) si se lasa urzicile la macerat inauntru cateva zile. Dupa ce procesul de macerare a luat sfarsit, cu aceasta apa se uda plantele. Este o metoda eficace si la indemana oricarui gradinar, fara a intrebuinta substante chimice.

Folosire: Diluat de 10-20 de ori, prin stropire pe plantă, la încolţire sau pe teren.

Acţiune: Prin îmbăierea seminţelor si rădăcinilor se favorizează dezvoltarea rasadurilor. Maceratul ajuta la prevenirea bolilor cauzate de ciuperci (Fusarium, Verticilium, Phytophtora) si stimuleaza cresterea plantelor.

2. Ceai de usturoi

 

Mod de preparare: Se marunteste aproximativ 150 g de usturoi, apoi se amesteca compozitia in 5 litri de apa. Se lasa 30 de minute iar dupa se filtreaza apa si se lasa sa se raceasca. Inainte sa pulverizati plantele adaugati putin sapun sau lapte si amestecati astfel incat sa obtineti o omogenizare. Aplicati solutia repetat la interval de 14 zile pana cand ciupercile sunt eliminate.

Folosire: Trei stropiri pe plantă şi pe sol în luna mai. Soluţie nediluată.

Acţiune: Contra acarienilor şi a fungilor la căpşuni şi castraveţi, tomate, ardei.

pelin-w
3. Ceai de pelin

 

Mod de preparare: 250 g frunze de pelin se fierb in 2 litri de apa. Se raceste, se strecoara. Se adauga o ligurita de lapte sau sapun dupa care se stropesc plantele invadate de  afide sau omizi.Pentru o distrugere complete, daunatorii se stropesc direct pe cat posibil.

Folosire: Primăvara ,iunie şi iulie stropire pe plantă se face în diluţie 1/3.

Acţiune: Contra furnicilor, afidelor, omizilor si ruginii la coacăz.

4. Ceai de hrean

 

Mod de preparare: Se dau in clocot 3 litri de apa, dupa se da apa la o parte de pe foc si se adauga un sfert din radacina de hrean taiata bucatele. Se lasa 30 de minute, se raceste, se strecoara si apoi poate fi folosit prin pulverizare.

Folosire: Solutie diluata – înainte de semănat, pe seminţe, soluţie nediluată.

Solutie cu o infuzie cu concentratia de 3%pe planta adulta. Nu se va stropi in orele de arsita.

Acţiune: Contra afidelor, musculitei albe, omizilor, gandacului de Colorado, diverselor boli provocate de fungi.

soc-web

5. Ceai de frunze de soc

 

Mod de preparare: Se fierb aproximativ 250 g de frunze de soc in aproximativ 0,5 l de apa timp de 30 de minute. Se strecoara si se lasa la racit. In alt vas se pune 0,5 l apa calduta in care se dizolva 1 lingura de sapun. Se adauga apa cu sapun in ceaiul de frunze de soc, se lasa sa se raceasca si se stropeste cu aceasta solutie.

Acţiune : Combate eficient bolile fungice si insectele daunatoare.

6. Macerat de ardei iute

 

Mod de preparare: Se macereaza 250 g de ardei iute în 500 ml de apa timp de 24 de ore, dupa care se dilueaza 15 ml din preparat în 4l de apa pentru tratament. RÉPULSIV TOTAL afide, paianjeni.

Folosire: Amestecăm două linguri de ardei iute uscat şi pisat cu câteva picături de săpun lichid în 0,25  l de apă. Lăsăm amestecul peste noapte la macerat, apoi îl agităm şi îl turnăm într-un flacon cu pulverizator. Agităm flaconul din când în când, în timp ce împrăştiem conţinutul peste plante.

 Acţiune: Pentru insecte cu corp semi-moale (căpuşe, păduchi verzi)

coji-ceapa-ww

7.Infuzie de Ceapa

 

Mod de preparare: Într-un vas din sticla sau emailat, turnam un litru de apa calduta, punem vreo 20 gr. de foi de ceapa, acoperim si lasam la odihna cam o zi. Apoi strecuram si stergem, cu grija, frunzele plantelor atacate de acarieni – cu atentie marita pentru partea inferioara a frunzelor . A doua zi va trebui sa spalam bine plantele cu apa curata. Infuzia si fiertura (decoctul) nu se folosesc decât proaspat preparate.

Folosire: Este foarte bine, daca o data pe luna, în scop profilactic, vom stropi plantele si substratul cu acest leac. Plantele nu numai ca se vor înviora, dar vor fi si satule, dat fiind ca infuzia are si proprietati hranitoare.

Dezinfectant – Se stropesc plantele cu infuziade ceapa de 2-3 ori la 6 zile. Se curata substratul de rauri si radacinile primesc si leac si bunataturi.

Foile de ceapa se pot folosi de doua sau de trei ori la infuzie si dupa se pot ingropa in brazde sau la radacini.

8.Ceai de coada calului

 

Mod de preparare:Fiertura de coada calului este bogata in acid salicilic si fortifica tesutul plantei, ingreunand penetrarea sporilor de ciuperci.

1 kg coada calului prospata sau 150 gr coada calului uscata(se poate procura din farmacii) se macereaza timp de 24 ore in 10 litri de apa. Se fierbe apoi solutia o jumatate de ora, se dilueaza in proportie de 1:5.

Folosire : Se stropesc plantele prin pulverizare.

Actiune:Tratamentul se poate aplica preventiv de doua ori pe luna, rezultatul vizibil fiind o intarire a frunzelor care se observa la pipait.Previne bolile provocate de ciupercile patogene.

lapte

9. Lapte diluat sau zer

 

In cazul in care plantele prezinta simptome de mana se pot stropi cu lapte pasteurizat.

Mod de preparare: Se face o solutie din lapte si apa folosind cantitati in proportie de 50/50 si se stropeste.

Folosire: Trei tratamente săptămânale sunt suficiente pentru menţinerea sub control a bolii.

Actiune: Combate diverse ciuperci ce ataca rosiile, dovleceii, castravetii etc.

10.Ceai de galbenele

 

Galbenelele sunt renumite pentru puterea lor de a alunga din gradina insectele nedorite. Cu cat miros mai puternic, cu atat puterea lor de respingere a daunatorilor e mai mare. Pentru rezultate optime, plantati pretutindeni straturi de galbenele.

Mod de preparare: 1 cana de frunze si flori de galbenele se zdrobeste si se amesteca cu 0,5 litri apa. Se lasa sa stea timp de 24 ore, apoi se strecoara si se adauga 1,5 litri apa si un sfert de lingurita de sapun.

Folosire: Cu solutia rezultata se stropeste planta.

Actiune: Se aplica contra gandacului de asparagus, viermelui care ataca fructul de rosie, insectelor care rod frunzele.

De retinut ca toate aceste tratamente se folosesc inainte sa apara problemele. Dupa ploaie planta trebuie spalata cu apa curata si dupa aplicat tratamentul, in cazul plantelor ce nu sunt crescute in sere sau solarii.In cazul in care plata este deja afectata este mai greu de tratat sau chiar imposibil.

Sursa: nelucraciun.wordpress.com

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.