Azurmendi, cel mai bun restaurant din Europa în 2015

18

Restaurantul Azurmendi din Comunitatea autonomă spaniolă Țara Bascilor este primul în Top 100+ Restaurante Europene 2015 realizat de experții în artă culinară ai prestigiosului ghid Opinionated About Dining (OAD), relatează cotidianul spaniol ABC.

‘Chef’ Eneko Atxa a fost unul dintre tinerii bucătari cu cea mai mare proiecție în cel mai scurt timp. În numai doi ani, între 2011 și 2013, a reușit ca restaurantul său Azurmendi să treacă de la una la trei stele Michelin. Fapt mai puțin obișnuit pentru un ghid foarte lent în luarea deciziilor, mai ales când este vorba despre acordarea celei mai înalte calificări.

Situat în Larrabetzu (provincia Vizcaya), foarte aproape de Bilbao, acest restaurant se află într-o impresionantă clădire perfect integrată în mediu, construită din sticlă, lemn și piatră și echipată cu tehnologie de vârf. Bucătăria este elegantă, cu rădăcini basce și foarte personală. În farfurii, gusturi subtile, combinații de mare iscusință și un aspect deosebit.

Citeste si:  Omar Hayssam, condamnat la 23 de ani închisoare în dosarul "Manhattan"

Toți mesenii, dacă timpul o permite, sunt invitați, imediat ce sosesc, să cunoască facilitățile. Mai întâi, o plimbare prin grădină și prin seră, care ocupă partea superioară a clădirii. Acolo se servește primul aperitiv. Apoi, într-o uriașă și spectaculoasă sală plină de vegetație, cu trunchiuri de mari arbori care ascund aparatele de ventilație, clienții primesc un nou aperitiv. Niște coșuri de picnic îmbie cu diverse snackuri: millefeuille cu anșoa, icre cu mărar sau măsline cu vermut.

Urmează o tură prin bucătărie, care se află în centrul clădirii, și apoi se merge în spațioasa sală de mese. Numai treisprezece mese, cu mari distanțe între ele, într-o ambianță confortabilă și primitoare. Tot peretele este din sticlă. De o parte, bucătăria, de cealaltă parte, valea care înconjoară Larrabetzu. Se mai poate vedea via, din ai cărei struguri familia lui Eneko Atxa face vin.

Citeste si:  Usturoiul, duşmanul dovedit al bacteriilor (studiu)

La restaurantul Azurmendi nu există listă de meniuri. Numai două meniuri, Erroak și Adarrak, de 145 și, respectiv, 175 de euro, la care se adaugă TVA-ul și, desigur, băuturile. Felurile de mâncare, servite de o echipă extrem de profesionistă și discretă, se succed într-un ritm perfect. Printre acestea, roșie cu anghilă, porumbel cu anghinare și ou prăjit. Pâinea, de casă, este pe bază de spelta sau porumb de Munguía. Ca desert, de exemplu, măr, caramel și iaurt; brânză cu fructe de pădure și mentă.

Citeste si:  Osteria Francescana din Modena - cel mai bun restaurant din lume

În Top 100+ Restaurante Europene 2015 (Top 100+ European Restaurants 2015), Azurmendi (Spania) este urmat de Troisgros (Franța), L’Arpege (Franța), In de Wulf (Belgia), Quique Dacosta Restaurante (Spania), Louis XV — Alain Ducasse (Monaco), Diverxo (Spania), Le Calandre (Italia), Noma (Danemarca), Etxebarri (Spania).

Opinionated About Dining (OAD) este unul dintre principalele sisteme de apreciere a restaurantelor. Este elaborat de un grup de experți care străbat lumea pentru a testa arta gastronomică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: azurmendi.biz

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata