Turnul Londrei – unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume

20

Turnul Londrei, monument renumit la nivel internațional și una dintre structurile emblematice ale Angliei, a fost inclus în Patrimoniul mondial cultural UNESCO în 1988. Edificiul reprezintă cel mai complet exemplu de palat-fortăreață din secolul al XI-lea, rămas în Europa.

William Cuceritorul sau William de Normandia a construit Turnul Alb ca o demonstrație a puterii normande, într-un punct strategic pe malul râului Tamisa, edificiul având rolul de protecție a Londrei — îndeplinea atât funcția de fortăreață, cât și de poartă a capitalei. Masivul turn alb reprezintă un exemplu tipic pentru arhitectura militară normandă, a cărei influență s-a făcut simțită în întregul Regat. Turnul Londrei — o fortăreață impunătoare cu multe straturi de istorie, din secolele XI-XVI, devenită simbol al regalității — a fost construit în jurul Turnului Alb, conform descrierii UNESCO.

Turnul Londrei a favorizat dezvoltarea mai multor instituții publice cu rol fundamental, în domenii precum apărarea națiunii, evidențe publice sau monetărie. În plus, a fost scena unor evenimente cheie din istoria europeană, între care, și execuțiile a trei regine. Din secolul al XVII-lea, aici au fost păstrate Bijuteriile Coroanei. Turnul Londrei ”a vegheat” asupra împrejurimilor până în secolul al XIX-lea.

Citeste si:  Decebal Traian Remeş a părăsit Penitenciarul Baia Mare

Istoria spune că în ziua de Crăciun, în 1066, în urma victoriei de la Hastings, William Cuceritorul a fost încoronat rege la Westminster Abbey. Pentru a putea institui controlul asupra orașului dinspre mare, în cel mai vulnerabil punct, a realizat rapid o construcție în partea sud-estică a vechilor ziduri romane. Zece ani mai târziu, William Cuceritorul a înlocuit apărarea tradițională cu un edificiu amplu din piatră, un tip de palat-fortăreață, ajuns să fie cunoscut sub numele de Turnul Londrei.

Denumirea fusese atribuită la început doar turnului principal. Construit în anii 1080 și modificat de-a lungul secolelor, Turnul Alb a devenit punctul central al ansamblului de fortificații, curți și clădiri, care se întinde pe o suprafață de 7,3 hectare.

Extinderile executate în timpul regilor Henric al III-lea și Eduard I au făcut din Turnul Londrei unul din cele mai inovatoare și influente edificii din Europa, în secolele XIII-XIV.

În ceea ce privește asocierea cu momente tragice din istoria monarhiei engleze, edificiul capătă o nouă înfățișare, aceea de ”Turn sângeros”. Aici este locul unde fiii lui Eduard al IV-lea au fost asasinați, în 1483. Tot aici, în secolul al XVI-lea, patru regine au conturat istoria. Dintre acestea, Anne Boleyn, Catherine Howard și Jane Grey au fost executate, doar Elisabeta I reușind să scape. Turnul a fost și scenă a Reformării în Anglia, atât prizonieri catolici, cât și protestanți și-au lăsat moștenire experiențele și au ajutat la definirea sa drept un loc al torturii și execuțiilor.

Citeste si:  Marea Britanie şi-ar putea pierde dreptul de veto în UE

O prezență permanentă în Turnul Londrei a fost cea a gardienilor Yeoman (Yeoman Warders). Din primele zile de istorie a Turnului, gardienii au asigurat paza prizonierilor și a porților.

Yeoman” reprezenta o clasă socială din Anglia, din Epoca Medievală târzie până la începutul perioadei moderne. O veche însemnare păstrată în Turnul gardienilor, consemnată de Camelot International — The Tower of London (www.camelotintl.com) arată că ”la 22 august 1485, Contele de Richmond (Earl of Richmond), a primit onorurile prin aclamare publică pe câmpul de luptă de la Bosworth, din Anglia, și a fost încoronat la 30 octombrie.

În primul an de domnie, s-a dat ordinul pentru instituirea ‘Yeoman of the Guard’, din care servitorii sau gardienii Yeoman ai Turnului dețin gradul cel mai înalt”. Prin urmare, de la conducerea lui Henric al VII-lea își are originea ordinul ”Yeoman Warders”.

Citeste si:  Poliția din Essex continuă ancheta asupra celor 39 de cadavre găsite miercuri într-un camion

Între obiceiurile tradiționale și ceremoniile desfășurate în Turnul Londrei, site-ul Camelot International — The Tower of London amintește: Ceremonia cheilor (Ceremony of the Keys), din fiecare noapte a ultimilor 700 de ani; Marcarea hotarelor (The Beating of the Bounds), tradiție desfășurată o dată la trei ani, prima datând din 1555; Ceremonia crinilor și a trandafirilor (The Ceremony of the Lillies and Roses).

Potrivit UNESCO, forma, designul și materialele construcției s-au păstrat intacte, însă nu trebuie uitate lucrările de restaurare coordonate de Anthony Salvin, în secolul al XIX-lea, în cadrul unei campanii de ”re-medievalizare” a fortăreței. Turnul nu mai îndeplinește funcția de fortăreață, dar structura sa spune povestea funcției și a rolului jucat de acesta de-a lungul secolelor. Așa cum evidențiază Camelot International, de la primele fundații, în urmă cu peste 900 de ani, edificiul a fost constant îmbunătățit și extins prin adăugarea altor turnuri mai mici, clădiri adiacente, ziduri și culoare, evoluând treptat către castel, fortăreață, închisoare, palat și, într-un final, muzeul de astăzi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata