Mâncarea de sezon a apicultorilor – chiftele din flori de salcâm

0

Sute de apicultori din județul Mehedinți, aflați cu albinele în arealul pădurilor cu salcâm, prepară, în taberele provizorii pe care le așează în vecinătatea stupinelor, o mâncare mai puțin cunoscută: chiftele din flori de salcâm.

Unul dintre aceștia, Georgică Filip, a declarat că mâncarea respectivă nu numai că este gustoasă, dar se păstrează bine, deci nu se alterează, în condițiile în care niciun apicultor nu poate avea în respectivele zone izolate un frigider.

Rețeta de preparare pentru trei chiftele este foarte simplă. Se culeg 13 flori de salcâm cu petalele desfăcute. De pe fiecare ciorchine se desprind corolele albe cu pistil cu tot și se pun într-un castron. Peste ele se adaugă șase ligurițe de ulei, cinci de făină de grâu, una de zahăr, sare după gust și o jumătate de pliculeț de praf de copt. Se amestecă până compoziția devine consistență și se poate face turtițe. Acestea se introduc în tigaia cu ulei încins la foc molcom și se lasă la fript până se rumenesc.

Apicultorul a mai arătat că floarea de salcâm are calități terapeutice — ea vindecă arsurile gastrice, poate trata insomnia și combate stresul și tusea.

Potrivit lui Georgică Filip, în bucătării, chiftele se pregătesc în același fel, doar că în pasta obținută se poate adăuga un ou și un păhărel de lapte. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.