Miedul şi berea de casă, băuturile la mesele festive ale bucovinenilor

Bucovina, pe lângă tradiții și obiceiuri, și-a păstrat o identitate culinară, aici preparatele fiind realizate cu precădere din ingrediente din propria gospodărie.

În această zonă, masa tradițională are două feluri de mâncare și începe cu borșul, după care se servește felul cel mai consistent fel de mâncare. De obicei, felul al treilea, desertul, se servește doar la mesele festive.

”Masa începea și se termina cu o rugăciune. Bărbatul casei era cel care tăia pâinea, stăpâna casei împărțea mâncarea, iar copiii aveau locul privilegiat la masă și primeau, în același timp, tot ce era mai bun”, a afirmat etnograful Eutasia Rusu, de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava.

Citeste si:  Măcelarul eco, din Fundu Moldovei

Cele mai întâlnite băuturi la mesele festive erau miedul și berea de casă.

Potrivit Eutasiei Rusu, miedul sau hidromelul este una dintre cele mai vechi băuturi fermentate, apărută cu mult înaintea celor din viță de vie, cereale sau fructe. Se spune că această licoare din miere de albine, supranumită și ”hrana zeilor”, ar avea o vechime de peste 6.000 de ani.

Miedul se prepară din miere de albine, apă pură de izvor și fermenți (must de struguri sau drojdie). În unele zone din Bucovina, cum ar fi Ciocănești, în această băutură se punea și scorțișoară. Miedul are un gust deosebit de plăcut, fiind și o băutură slab alcoolizată. Totodată, se spune că are și multe indicații terapeutice, fiind bogat minerale, aminoacizi, vitamina B, dar și monoxid de azot, care reduce anxietatea.

Citeste si:  Cheile Lucavei - peisaj de basm în inima Bucovinei

Despre berea de casă, Eutasia Rusu a spus că este o băutură tradițională întâlnită în Bucovina, mai ales în zona Rădăuți. Rețeta acestei beri are la bază apa de izvor în amestec cu malț de orz, boabe de porumb, zahăr, hamei și drojdie. Se lasă totul la macerat cam două zile, după care se poate trage în sticle care se pun la rece. Băutura se poate deja consuma după o zi.

Berea de casă în Bucovina este preparată tradițional acasă mai ales la sărbători, la Paște, Înălțare sau de Nașterea Domnului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata