Fostul primar Cristian Poteraş, condamnat definitiv la 8 ani închisoare

30

Fostul primar al sectorului 6 al Capitalei Cristian Poteraș a fost condamnat definitiv vineri, 22 mai, de magistrații Curții de Apel București la 8 ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată și continuată, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din București.

În același dosar, au fost condamnați și alți funcționari ai Primăriei Sectorului 6, și anume, Gheorghe Floricică — 5 ani, Dumitru Vultur — 5 ani, Moise Daniel — 3 ani și 6 luni, Petre Boncea — 5 ani, toate pedepsele fiind cu executare.

Totodată, funcționarii publici Cristina Popescu și Dorina Pitfor au primit câte 3 ani cu suspendare.

Pe de altă parte, judecătorii au respins ca nefondate acțiunile formulate de părțile civile Institutul de Cercetare — Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie — ICECHIM București, Academia Română — Institutul de Biologie și Clubul Sportiv Rapid.

În plus, instanța a dispus desființarea titlurilor de proprietate emise abuziv (inclusiv procesele-verbale de punere în posesie aferente) și a actelor de înstrăinare subsecvente, o parte din documente fiind autentificate de notarul public Manuela Mitrea.

Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 19.900.000 euro de la Marian Jean Căpățînă (prețul obținut din vânzarea terenului de 16.831,03 mp din București, sector 6, str. Valea Oltului 195-197 și a terenului de 3.053,68 mp din București, sector 6, str. Valea Oltului nr.141A) și suma de 810.000 euro de la Nicolae Ion Berendea (prețul obținut din vânzarea terenului de 1.054,70 mp din București, sector 6, str. Lt. Av. Gheorghe Caranda nr.42).

Citeste si:  Efectele terapeutice ale cireşelor amare

Instanța a dispus ridicarea sechestrului asigurător instituit până la concurența sumei de 58.230.034 euro (205.306.570 lei) asupra bunurilor mobile și imobile aparținând lui Cristian Poteraș și celorlalți condamnați, precum și punerea sechestrului, în vederea confiscării speciale, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aparținând lui Marian Jean Căpățînă și Nicolae Berendea.

Curtea de Apel București a admis apelul declarat de DNA, după ce fostul primar Cristian Poteraș și ceilalți inculpați au fost achitați în aprilie 2014 de Judecătoria Sectorului 6 București.

Decizia este definitivă.

Pe 2 martie 2011, primarul de atunci al sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteraș, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale).

Alături de Cristian Poteraș au mai fost trimiși în judecată: secretarul Primăriei Sectorului 6, Gheorghe Floricică, secretar al subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 București; directorul executiv adjunct al Direcției Tehnice (Urbanism) din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2008; Dumitru Vultur, și el membru al subcomisiei locale de fond funciar; șeful Biroului evidența activităților agrare din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2006, Moise Daniel, membru al subcomisiei locale de fond funciar.

Citeste si:  CFR Călători anulează joi (29 iulie 2010) mai multe trenuri din cauza inundaţiilor

DNA i-a mai trimis în judecată: pe referentul Serviciului Cadastru, Date Urbane și Fond Funciar, specialitatea măsurători topografice, Petre Boncea, membru al subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 București; pe șeful Serviciu Cadastru Date Urbane și Fond Funciar în perioada 2005-2006, Cristina Popescu și pe consilierul Serviciului Cadastru Date Urbane și Fond Funciar Dorina Pitfor.

Procurorii susțineau că Poteraș, alături de funcționarii publici Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu și Dorina Piftor, în calitate de membri ai subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, au eliberat, cu încălcarea dispozițiilor legale, șase titluri de proprietate pentru suprafața totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul București, cu o valoare de piață, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

Citeste si:  Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat definitiv la doi ani închisoare cu executare

„Prin actele abuzive ale inculpaților s-a realizat simularea reconstituirii dreptului de proprietate în avantajul unui grup de persoane (una dintre acestea fiind vărul soției inculpatului Constantin Poteraș) și, corelativ, a fost cauzată o pagubă în valoare totală de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului București, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie ICECHIM și Academiei Române — Institutul de Biologie, terenurile în cauză aparținând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului București și persoanelor juridice anterior menționate”, informa DNA.

Anchetatorii susțineau că mai multe persoane au cedat drepturile litigioase către același grup de interese în schimbul sumelor totale de 417.900 euro și 40.000 lei, pentru ca, în urma „reconstituirii dreptului de proprietate”, iar apoi, prin comasare, terenurile astfel obținute (situate pe bd. Timișoara, str. Valea Oltului sau Drumul Taberei) să fie valorificate cu profituri uriașe: pentru suprafața de 68.428 mp vândută a fost încasată suma de 33.654.918,67 euro, prețul total al tranzacțiilor fiind de 82.324.529,67 euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata