Ovidiu Nicolescu: Finanţarea IMM-urilor din România are foarte mult de suferit

Numărul firmelor care care apelează la bănci pentru credite a scăzut foarte mult, a declarat vineri, 22 mai, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu. El a afirmat că finanțarea IMM-urilor din România are foarte mult de suferit.

‘A crescut foarte mult procentul firmelor care se autofinanțează, 93% în 2014, și a scăzut foarte mult procentul firmelor care apelează la bănci, mai exact 22%, potrivit rezultatelor obținute în urma intervievării unui număr de 1.400 de întreprinzători. Aceasta înseamnă o problemă foarte dificilă pentru IMM-uri pentru că ele sunt obligate să folosească mai mult resursele proprii și mai puțin credite, ori toată lumea știe că dezvoltarea unei firme se face foarte greu cu resurse proprii. Mijlocul tradițional și predominant al trebui să fie creditul. (…)”, a spus Ovidiu Nicolescu în deschiderea Forumului Național al IMM-urilor ce are ca temă „Oportunități de finanțare pentru IMM-uri în perioada 2015-2020”.

Citeste si:  Ce ne mai poate salva economia în urma coronacrizei. Soluția care ne-a pus pe picioare în anii 90 ar putea fi luat în calcul și acum!

El a adăugat că în ultimii cinci ani investițiile în România au scăzut, atât cele interne cât și cele externe, cele private și investițiile publice, ceea ce înseamnă că atunci când investițiile scad, pe termen mediu și lung este afectat Produsul Intern Brut și valoarea adăugată, fiind un fenomen care trebuie avut în vedere.

Potrivit lui Nicolescu, o altă problemă este cea referitoare la fondurile europene.

‘(…)În ultimul timp, din păcate, sunt foarte multe controale asupra IMM-urilor, și pe noi ne afectează foarte mult acest lucru pentru că ni se pare că, în condițiile în care știm cu toții că există o mare corupție, acolo ar trebuie să fie controalele cu prioritate. Nu suntem împotriva controalelor, dar trebuie să fie cu caracter preventiv, pe o tematică bine stabilită și făcută într-o manieră prietenească”, a mai afirmat președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.

Citeste si:  Un fond al familiei miliardarului care deţine Ikea a cumpărat peste 1% din SIF Moldova

Ovidiu Nicolescu a mai afirmat că ‘întreprinzătorii au un rol decisiv în societate și dacă ne uităm la țările cele mai performante din lume sunt țările care au cei mai mulți întreprinzători și cei mai puternici”.

La Forumul Național al IMM-urilor de la Poiana Brașov participă reprezentanți din ministerelor Muncii, Finanțelor, Energiei, instituții bancare, fonduri de garantare și contragarantare, întreprinzători. La finalul întâlnirii va fi dată publicității o Rezoluție cu măsurile și obiectivele pentru perioada următoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata