Harghita: Casa de copii unde se întâmplă minuni

Casa de copii Sfântul Iosif din Odorheiu Secuiesc este un loc binecuvântat, în care 150 de copii din întreaga țară, proveniți din familii aflate în dificultate, sunt îngrijiți doar din donații de 12 măicuțe greco-catolice din congregația „Inimi Neprihănite”.

De cum treci pragul casei cu 200 de camere auzi glasuri vesele de copii, vezi chipuri luminoase și fericite, măicuțe care zâmbesc din suflet și încerci să descoperi cum poate supraviețui un astfel de așezământ, fără niciun fel de sursă de finanțare.

Sufletul Casei de Copii private Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc este sora Emilia, cea care spune că „aici, în fiecare zi se întâmplă minuni”, pentru că așezământul merge mai departe, de 18 ani, „doar ajutat de Sfânta Fecioară și din donațiile trimise de Dumnezeu”.

Sora Emilia zâmbește tot timpul, chiar și atunci când ochii îi sunt plini de lacrimi, nu se plânge niciodată, iar forța sa, dublată de o bunătate care i se citește pe chip și de o credință puternică, face lucrurile să meargă înainte.

Cu prilejul zilei de 1 iunie, sora Emilia a primit vizita episcopului ortodox al Covasnei și Harghitei, Andrei Moldovan, prefectului județului Harghita, Adrian Jean Andrei și șefului Brigăzii 61 Vânători de Munte din Miercurea Ciuc, generalul Marius Giurcă, care și-au dat mâna pentru a veni în sprijinul celor 150 de copii îngrijiți la Miercurea Ciuc.

Sora Emilia le face oaspeților un mic tur al casei, care începe cu o rugăciune în capelă, le arată sala de lectură, muzeul, sala de cinema, atelierele unde copii pictează icoane pe sticlă sau realizează diferite obiecte, sălile de clasă și povestește ce înseamnă să fii mamă pentru atâția copii.

„Eu spun, mereu că sunt cea mai fericită mămică din lume. Și ei sunt recunoscători. Avem copii aduși de pe stradă, din familii sărace, destrămate, fără unul dintre părinți sau amândoi și aici viața lor se schimbă. Relația cu Dumnezeu îi schimbă pe copii. Ei vin din tot felul de medii, unii înjură, fură, dar aici relația cu Dumnezeu îi schimbă. Când pleacă din casă și ajung studenți, ne spun așa: Soră, dacă ne e dor de ceva, ne e dor de momentul de rugăciune, când toți 150 intram în capelă, simțeam o forță și de asta ne e dor„, povestește sora Emilia.

Citeste si:  Afacere cu profit rapid: Doi tineri au investit 5.000 de euro într-o făbricuţă de dulceţuri. Fructele sunt culese din livada bunicilor

Capela unde au fost primiți oaspeții este locul central al casei. Copiii se închină atunci când trec prin fața ei, tot acolo se adună în fiecare zi pentru rugăciuni, iar pe altar sunt puse facturile cu cheltuielile de întreținere și toată lumea se roagă pentru ca oameni buni să sară în ajutor, pentru plata lor. Iar minunile se întâmplă în fiecare zi, pentru că pe altar sunt puse diverse donații, de persoane cunoscute sau necunoscute, iar Casa de Copii Sf. Iosif nu a avut niciodată restanțe la utilități, chiar dacă factura la întreținere, pe timp de iarnă, ajunge și la 7.000 de euro pe lună.

„Nu este ușor, aș minți să spun că este ușor, dar este frumos și merită sacrificiul. Și când vezi atâtea minuni. Eu sunt de 18 ani aici și am văzut câte s-au întâmplat și cum ne-am dus mai departe, fără să avem nimic. Punem facturile pe altar și spunem: Iisuse, Sfântă Fecioară, descurcați-vă. Casa e voastră, copiii sunt ai voștri. Noi nu avem nimic, de nicăieri, doar ce ne trimite Dumnezeu și să știți că sunt oameni buni. Eu spun mereu: Binele nu face gălăgie, dar sunt foarte mulți oameni buni. Care vin și spun că vor să facă un bine, care lasă ceva acolo și pleacă. N-am cerut niciodată nimic, de la nimeni. Și în fiecare zi se întâmplă minuni. 7.000 de euro este factura de la gaz într-o lună de iarnă și nu avem banii aceștia, dar nu am avut niciodată restanțe„, spune sora Emilia.

În casa în care se întâmplă minuni totul este impresionant, de la poveștile copiilor până la cantitățile de alimente care se consumă anual. Sora Emilia povestește că în fiecare an se consumă șapte tone de cartofi, cinci tone de mere, dintr-o tonă de prune se prepară gem, iar dintr-o tonă de zarzavat se face zacuscă, în fiecare toamnă.

Impresionant de ceea ce a văzut la Casa de Copii Sf. Iosif, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, Andrei Moldovan, a anunțat că va sprijini financiar așezământul, prin plata unor facturi.

„Am rămas profund impresionat de dragostea cu care copiii sunt înconjurați de către maicile care se nevoiesc a-l mărturisi pe Dumnezeu în faptă și în cuvânt și nădăjduim într-o colaborare rodnică, din punct de vedere creștinesc, să-i ajutăm constant și noi, de la Centrul Eparhial al Sfintei Episcopii a Covasnei și Harghitei. (…) Episcopia noastră, chiar dacă este cea mai mică episcopie din țară, este o episcopie care întinde mâna tuturor celor cu care trăim în această parte de țară. Maicile sunt foarte duhovnicești, sunt maici primitoare, sunt maici care așează cuvântul lui Dumnezeu în inima fiecărui copil, iar ziua la Casa Sf. Iosif începe cu sfânta și Dumnezeiasca liturghie și acest lucru spune multe”, a afirmat episcopul Covasnei și Harghitei.

Citeste si:  Prefectul de Harghita despre adoptarea steagului secuiesc ca steag al judeţului: E inacceptabil ca o hotărâre a CJ să nu respecte interesele cetăţenilor

Tot cu ocazia zilei de 1 Iunie, vânătorii de munte harghiteni, la inițiativa prefectului Adrian Jean Andrei, au oferit alimente, jucării și îmbrăcăminte copiilor de la Casa Sf. Iosif.

„Sunt onorat, ca în numele vânătorilor de munte harghiteni, să facem o donație umilă, constând în alimente, cărți, jucării și alte obiecte de îmbrăcăminte, necesare acestor copii. Acești modelatori de suflete, le-aș putea spune, acești pedagogi și acești educatori deosebiți, constituiți din aceste surori, în frunte cu sora Emilia, care este un suflet deosebit, se preocupă și fac ceea ce și noi militarii încercăm să facem de fiecare dată — să asigurăm un viitor normal tinerilor pe care-i avem în subordine”, a afirmat generalul Marius Giurcă.

La rândul său, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a pledat pentru dialog interconfesional și a dat asigurări că se va continua ajutorarea copiilor și a maicilor de la Casa de Copii Sf. Iosif.

„Am venit la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc, cu sufletul deschis, cu sufletul curat către cei care trăiesc aici, sub oblăduirea lui Dumnezeu. Am venit, în primul rând, să continuăm canalul de comunicație pe care l-am deschis în anii anteriori, să punem accent pe un dialog interconfesional, dar și să vedem dacă putem să sprijinim cu ceva activitatea celor 12 maici care-și desfășoară activitatea aici și a celor 150 de copii care trăiesc și învață aici, copii care provin din familii destrămate sau din familii care, practic, nu i-au mai vrut. I-am asigurat de tot sprijinul nostru și eu cred că trebuie să trecem de anumite mentalități, trebuie să ne respectăm reciproc, să avem o conviețuire pașnică, indiferent de religie sau etnie”, a declarat Adrian Jean Andrei.

Citeste si:  Florica Bejinaru - noul preşedinte al CSM

După plecarea oaspeților, sora Emilia este rapid înconjurată de copii, pe care-i strânge în brațe, îi sărută și îi mângâie, ca o adevărată mamă. Iar femeia cu zâmbet cald și chip senin mărturisește că i-a învățat pe copiii că „toți sunt o familie mare, cu frați mai mari și frați mai mici, iar Sfânta Fecioară este mama noastră, mama lor”.

Pe lângă cei 150 de copii care trăiesc acum în acest așezământ, dintre care cel mai mic are un an și trei luni, de la Casa Sfântul Iosif au plecat 40 de studenți, în cinci centre universitare din țară. Lor li se adaugă cei care au terminat deja studiile, sunt profesori, medici, ingineri, care și-au întemeiat familii și care nu au uitat-o niciodată pe mama Emilia.

Pe lângă cei 150 de copii din casă, avem 40 de studenți în cinci centre universitare din țară și avem și copii care au terminat. Sunt medici, ingineri, profesori, și suntem chiar mândri, Dumnezeu ne permite această mândrie, să fim mândri de ei. Copii pe care i-am crescut de mici, unii de la un an, de la doi. Între timp am căsătorit fete, le-am făcut nunți, am fost soacra mică, le-am luat rochii de mireasă, verighete, am botezat copii, acum sunt și bunică”, afirmă sora Emilia.

Istoria Casei Sf. Iosif începe în anul 1995, când Fundația elvețiană „Basel Hilft” a construit așezământul și a dorit, de la bun început, să ofere găzduire copiilor orfani sau nevoiași. După ce imobilul cu 200 de camere de pe Dealul Cserehat din Odorheiu Secuiesc a fost finalizat, autoritățile locale au vrut să-i schimbe destinația și să amenajeze un centru cultural sau o facultate.

Reprezentanții fundației elvețiene s-au împotrivit și au donat clădirea Congregației „Inimi Neprihănite”, iar de 18 ani sute de copii, indiferent de religie sau etnie, sunt îngrijiți aici cu dragoste și devotament.

Și toți cei care trec pragul așezământului privat de binefacere și văd ce lucruri extraordinare se întâmplă acolo pleacă cu convingerea că minunile există, iar unii oameni sunt adevărate minuni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: casasfiosif.blogspot.ro/

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata