Joseph Blatter a demisionat din funcţia de preşedinte al FIFA

39

Elvețianul Sepp Blatter a demisionat marți, 2 iunie, din funcția de președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), informează Reuters.

Blatter, 79 de ani, a demisionat la patru zile după ce a fost ales pentru al cincilea mandat.

Blatter și-a anunțat decizia într-o conferință de presă la Zurich, la șase zile după ce FBI a făcut percheziții într-un hotel din acest oraș elvețian și a arestat mai mulți oficiali FIFA.

„FIFA a fost viața mea… ce contează cel mai mult pentru mine sunt FIFA și fotbalul din lumea întreagă”, a spus Blatter.

„Va fi convocat un congres extraordinar pentru a-l alege cât mai curând pe urmașul meu”, a adăugat el.

Citeste si:  FIFA/corupţie: 16 inculpaţi, dintre care înalţi responsabili ai forului internaţional

„Chiar dacă am fost reales, nu eram susținut de toată lumea fotbalului”, a afirmat Blatter.

Potrivit lui, FIFA, „în fața unor provocări care nu se opresc, are nevoie de o restructurare profundă”.

Blatter fusese reales vineri după ce contracandidatul său, prințul iordanian Ali Bin Al Hussein, s-a retras înaintea turului 2 de scrutin.

„Voi continua până atunci să-mi exercit atribuțiile și de acum sunt liber de constrângerile unor alegeri. Mă voi concentra pentru a introduce reforme ambițioase”, a spus elvețianul.

Domenico Scala, președintele Comisiei de audit și conformitate a FIFA, a declarat că stabilirea unei date pentru Congresul extraordinar al FIFA va fi sarcina Comitetului Executiv al forului mondial și probabil va fi între decembrie și martie 2016, informează agenția DPA.

Citeste si:  Premierul italian Enrico Letta a demisionat

”Sunt decis să stabilesc condițiile pentru alegerea unui nou președinte. Vor fi reforme în privința organizării alegerilor‘, a precizat Scala.

Demisia lui Blatter vine la câteva ore după noile acuzațiile formulate de New York Times, vizându-l de această dată pe francezul Jerome Valcke, secretar general al FIFA și mâna dreaptă a lui Blatter.

Valcke a transferat 10 milioane de dolari în conturile gestionate de fostul vicepreședinte al organismului mondial, Jack Warner, a anunțat New York Times. Conform cotidianului, care citează mai mulți responsabili federali americani anonimi, transferul — efectuat de trei ori între ianuarie și martie 2008, conform actului de acuzare — a fost realizat dintr-un cont FIFA și reprezintă „un element central al scandalului de corupție care zguduie fotbalul mondial”.

Citeste si:  Arheologi egipteni caută o lume dispărută în apele lacului Qaroun

FIFA a recunoscut marți că a efectuat un virament de 10 milioane dolari, „în cadrul dezvoltării fotbalului din Caraibe”, însă a asigurat că „nici Jerome Valcke și niciun alt înalt responsabil al FIFA nu au fost implicați”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata