Una din cinci specii de păsări din Europa este ameninţată cu dispariţia

44

Una din cinci specii de păsări din Europa este amenințată cu dispariția, principalii factori responsabili fiind degradarea terenurilor agricole, pierderea de habitate și schimbările climatice, conform Listei Roșii a Păsărilor din Europa, întocmită de Comisia Europeană și de BirdLife International.

După o muncă de trei ani, un consorțiu condus de BirdLife International și finanțat de Comisia Europeană a publicat miercuri noua Listă Roșie a Păsărilor din Europa, ce constituie baza pentru acțiunile din anii următori pentru conservarea naturii.

Conform acestei liste, realizată după metodologia IUCN și recunoscută drept sistemul cel mai eficient și obiectiv pentru evaluarea riscului de dispariție a unor specii, 18% din cele 451 de specii analizate la nivelul Uniunii Europene sunt amenințate. Este vorba de 82 de specii, dintre care 11 sunt critic periclitate, 16 sunt periclitate și 55 sunt vulnerabile, relevă Societatea Ornitologică Română într-un comunicat de presă dat publicității joi.

Citeste si:  45 de ani de la aselenizarea navei ''Appolo-14''

De asemenea, 13% din cele 533 de specii analizate sunt amenințate pe tot continentul, nu doar în Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă 67 de specii, din care 10 sunt critic periclitate (cel mai înalt nivel de amenințare). Printre ele sunt specii precum culicul cu cioc subțire, specie care în trecut a fost semnalată și în România. Alte 18 specii sunt periclitate și încă 39 de specii sunt vulnerabile.

Un total de 29 de specii au ‘urcat’ în acest clasament negativ din 2004 până acum. Printre aceste specii se numără scoicarul, turturica, pufinul, fâsa de luncă sau rața cu cap castaniu. Specii despre care se știa de zece ani că au probleme încă nu și-au revenit: vulturul hoitar (care mai apare accidental în România), nagâțul, acvila țipătoare mare, lăcarul de pipirig și spârcaciul.

Citeste si:  Dinozaurii au dispărut în urma unui dublu cataclism global: impactul cu un meteorit şi un lanţ de erupţii vulcanice

Alte 20 de specii care au fost considerate amenințate la nivel regional prezintă acum preocupare minimă în Europa, deși unele dintre ele încă sunt amenințate la nivel global. Printre ele se numără pelicanul creț, rața roșie, dropia, șorecarul mare. Alte 25 de specii sunt încă amenințate în Europa, dar la un nivel mult mai mic decât în anii precedenți.

Specii periclitate sunt acvila țipătoare mare, a cărei populație este în declin ca urmare a pierderii habitatelor și a persecuției (apare în România pe timp de iarnă), vulturul hoitar, vulnerabil la otrăviri dat fiind că se hrănește doar cu cadavre și este și victimă a electrocutării pe liniile electrice, a împușcării și a pierderii habitatului ca urmare a agriculturii intensive (nu mai cuibărește în România, apare doar accidental), păsări marine obișnuite cândva: pufinul și fulmarul (păsări din Atlanticul de Nord)

Citeste si:  Schimbarea climatică ameninţă jumătate din speciile de păsări din America de Nord

Specii vulnerabile includ păsări cândva comune pentru terenurile agricole din România și din Europa, dar care dispar ca urmare a agriculturii intensive. Printre acestea nagâțul, ciocârlia de stepă, turturica, culicul mare, spârcaciul.

Eforturile intensive de conservare au adus înapoi specii care erau pe punctul de a dispărea: codalbul — una din revenirile spectaculoase în Europa, după un declin care a durat zeci de ani, și pelicanul creț, care a suferit un declin major în ultimele secole ca urmare a pierderii habitatului, dar populația europeană își revine. Rămâne, însă, amenințat la nivel global. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata