Prăjitură „cu perdea”, reţetă tradiţională de la Româneşti, judeţul Timiş

40

O prăjitură deosebită – și ca gust, și ca mod de preparare – își așteaptă locul bine-meritat pe cel mai valoros platou de sărbătoare: prăjitura „fără perdea”. Se numește astfel deoarece fiind atât de gustoasă, nu te poți opri la doar o bucată și de aceea, când o mănânci, trebuie să te retragi din bătaia privirilor celorlalte persoane care, eventual, ar număra de câte ori duci mâna spre tavă.

Rusanda Trava din comuna Românești ne oferă o rețetă tradițională a prăjiturii „cu perdea”: „Avem nevoie de 300 gr. de făină, 150 gr. untură, 200 gr. margarină, 2 gălbenușuri, 2 linguri cu zahăr, 2 linguri smântână. Se frământă toate la un loc și se coc două foi. Pentru „foaia” de mijloc, 10 gălbenușuri se freacă cu 300 gr. de zahăr, vanilie au lămâie. Albușurile se bat spumă, apoi se amestecă toate la un loc cu 300 gr. de nuci măcinate și se coace tot odată. Când e gata, se taie pe tavă și se pun feliile pe platou”.

Citeste si:  Valoarea cererilor de finanţare depuse pentru renovarea satelor a depăşit 4 miliarde de euro

„La Paști, dăștelalte (prăjituri, n.r.)… Foi cu miere de stup, acum se mai cumpără, da’ astea cumpărate nu-s așa bune… Îs dulci, da’ nu-s hrănitoare, să sâmți că ai mâncat o bucată bună! Ele-s bune așa, îs gustoase așa, la gură...”, spune doamna Rusanda.

O recomandare mai bună decât cea venită din partea unui prea-bun cunoscător în de-ale cofeturilor, nu se poate! (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: Profimedia.com, Imagefood BM

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata