EUR
4,84 RON
(-0%)
USD
4,28 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(0%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(0%)
CAD
3,15 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Dependenţa de jocuri de noroc, o boală care afectează tot mai multe persoane

Dependența de jocuri de noroc, o afecțiune cronică, a devenit o problemă pe care o au tot mai multe persoane, fiind afectată sever nu doar viața jucătorilor, ci și cea a familiilor acestora.

Conform psihoterapeuților, în pofida conștientizării efectelor negative pe care dependența de jocurile de noroc o are asupra persoanei și a celor din jur, aceasta nu are capacitatea de a rezista impulsului de a juca. Tratamentul dependenței începe numai cu recunoașterea și acceptarea acestei probleme și cu dorința de a o depăși.

„Publicul larg, comunitatea au început, în ultimul timp, să perceapă dependența de jocuri de noroc ca pe o problemă reală. (…) Sunt persoane care sunt dependente de acele aparate numite păcănele, sunt cei care joacă la pariuri sportive sau la ruleta electronică, dar indiferent de forma în care joacă, vorbim de o dependență, iar efectele negative ale acesteia sunt numeroase. Dependența, indiferent de natura ei, produce multă suferință, mai devreme sau mai târziu”, a afirmat psihoterapeutul Mariana State, administratorul unui centru de terapie pentru dependențe nou înființat în localitatea constănțeană Lazu.

Psihoterapeutul a menționat că persoanele dependente de jocuri de noroc reprezintă numărul cel mai mare al clienților centrului de terapie de la Lazu.

Potrivit Marianei State, există o perioadă destul de mare de negare a dependenței, deși semnele sunt clare: modificări ale aspectului feței, ținutei corporale, modului de exprimare, schimbări comportamentale — nepăsare, minciună, obrăznicie, agresivitate, precum și cheltuielile mari. Alte semne sunt abandonarea unor activități casnice, schimbări frecvente de dispoziție psihică, apariția unor anturaje noi.

„Dependența presupune câteva aspecte esențiale printre care preocuparea obsesivă de a juca, cu consecințe în plan real. Apar probleme materiale, se ascund, se chinuie să facă rost de bani, fac datorii. Își pierd locul de muncă, renunță la responsabilitățile casnice, nu-și mai îndeplinesc rolurile pe care le au, apare izolarea, retragerea din mediul real și o grămadă de alte probleme în viața de zi cu zi. (…) Persoanele acestea încearcă să renunțe la comportamentul respectiv și pur și simplu nu reușesc. Uneori, au comportamente agresive în momentul în care cineva din exterior le solicită să renunțe, le remarcă problema. Se manifestă agresiv, iritabil, instabil emoțional și au comportamente total inadecvate, de exemplu preferă să plece de acasă invocând diverse motive, amenință (…)”, a explicat psihoterapeutul, menționând că, în situația în care apar astfel de aspecte, vorbim de o dependență și nu de un comportament inadecvat.

Conform psihoterapeutului, dependența este o boală cronică ce poate fi tratată doar cu ajutorul specialiștilor. Dependența afectează treptat familia, prietenii, colegii de muncă, vecinii, comunitatea și, oricât de bine intenționați ar fi aceștia, nu-l pot ajuta pe dependent fără a apela la ajutorul specialiștilor în domeniu.

Metoda terapeutică a specialiștilor centrului de terapie pentru dependențe de la Lazu presupune parcurgerea a 12 pași, dependenții fiind ajutați să se recupereze din punct de vedere fizic, mental, emoțional și comportamental. Scopul final al terapiei este menținerea abstinenței și redobândirea controlului.

„Dependența se tratează și acesta este scopul psihoterapiei la noi. Dar este foarte important ca individul să urmeze un proces de recuperare, să facă schimbări pentru a rămâne abstinent și să nu recadă. Recuperarea constă în parcurgerea a 12 pași, recuperarea și reducerea consecințelor pe domeniul de funcționare, pe domeniul psihic, fizic, emoțional, comportamental și spiritual. Primul pas este de a accepta, de a înlătura negarea dependenței”, a spus Mariana State.

Potrivit psihoterapeutului, unii dintre clienții centrului, care au realizat că au o problemă după încercări eșuate de a renunța la jocuri de noroc, s-au prezentat de bună voie la specialiști, fără să fie trimiși de familie.

Una dintre clientele centrului de terapie pentru dependențe de la Lazu, să o denumim Ioana, are 55 de ani, este o fostă sportivă de performanță și mărturisește că este dependentă de jocurile de noroc, mai exact de jocul la ruletă.

Clientă a cazinoului de mai mulți ani, Ioana a acceptat să apeleze la ajutorul specialiștilor doar după ce a realizat că riscă să piardă legătura pe care o are cu singurul ei copil, o fiică stabilită în străinătate.

„M-am adresat centrului pentru că am conștientizat că am ajuns la capătul drumului. (…) Această dependență m-a făcut să realizez că sunt pierdută. Eu am o parte foarte frumoasă și luminoasă a vieții mele, fiica mea. (…) Ea a căutat pe internet disperată, a sunat continuu să caute profesioniști pentru a mă ajuta. (…) Mi-a propus …, dar eu, în momentul acela, eram răzvrătită, îi spuneam că nu am nevoie să mă bage la spitalul de nebuni. (…) A devenit o fiică mai dură și a zis că nu mă mai ajută cu nimic (…), nu m-a mai sunat. Atunci am sunat-o eu și i-am spus: bine, plec să mă tratez„, a spus Ioana.

Cum a ajuns să meargă la cazinou și să joace la ruletă?

Femeia susține că s-a aflat într-un mare impas financiar în urmă cu trei-patru ani și singura soluție pe care a găsit-o, cu speranța că astfel ar putea depăși situația respectivă, a fost cazinoul.

De atunci, după cum chiar ea mărturisește, a devenit o clientă permanentă a unui cazinou din București, jucând la ruletă, fără să considere vreodată că a ajuns la dependență, în ciuda efectelor negative apărute.

„Cred că, în primul rând, eram destinată, prin formația mea, luptei de a câștiga, dar nu în sensul material…, de a munci foarte mult, mult peste puterile mele, de a deveni o câștigătoare. Eu, acolo, mă simțeam…, pentru că jucam cu cifre, nu cu bani. (…) Nu aveam dorința de a mă îmbogăți, nu aveam disperarea că am pierdut, eram ca într-o inerție a luptei. (…) Inițial, m-am dus singură, într-un impas financiar mare. La vârsta mea, în momentul ăla, eu nu aveam varianta să câștig prin muncă acea sumă de bani de care aveam nevoie, printr-un împrumut nu eram solvabilă, să fur nu-mi trecea prin minte la vremea aia, atunci mi-a venit așa … unde pot să înmulțesc niște bani. Eu mă cramponam că pot să stau acolo până îmi fac o strategie, că pot să câștig … ca și chestia cu norocul începătorului, să închid ochii…să pun pe un număr … absolut să mă salvez de un impact, de o problemă mare financiară. Nici nu mă gândeam să joc toată viața, nici nu mă gândeam la dependență”, a povestit Ioana.

În ciuda strategiilor sale de joc, femeia nu a reușit să câștige banii necesari pentru a rezolva problema financiară avută.

„Eu eram pe scaunul meu, nu vedeam pe nimeni în jur, nu auzeam nimic, eram concentrată pe strategiile mele de joc. Nemaifăcând apel la noroc, la șansă, eram convinsă că ceva va veni… Problema financiară nu s-a rezolvat”, a spus Ioana.

Ba dimpotrivă, în timp, aceasta a ajuns chiar să-și amaneteze bijuteriile pentru a face rost de bani pentru jocul de ruletă.

„Bani pentru a juca am avut, la început, din muncă, apoi din pensia tatălui meu, apoi din banii cu care mă ajuta fata mea, apoi din banii pe care mi i-a trimis fata mea după ce a plecat din țară. Până când am luat aurul prietenei mele, o brățărică … aveam cheile casei. M-am dus să duc banii la amanet, ca să pun brățărica la loc. Ca să scot brățărica, am mai luat și am dus două lanțuri”, a povestit femeia.

Fosta sportivă de performanță susține că starea sa, la centrul de terapie de la Lazu, este „pozitivă” și că luptă, la îndemnul fiicei sale, pentru a ieși din situația în care se află.

„Toată viața am fost și echilibrată și extraordinar de capabilă, cu rezultate nemaipomenite, bla bla bla …. Dar…după câteva ore de plecat acum, de aici, eu știu că nu sunt echilibrată. Acum sunt eu cu gândurile mele, mai e puțin și o implozie se va întâmpla. Lupt pentru că fiică-mea îmi spune prin mesaje: ‘luptă, știu că e greu, luptă, luptă’. Și mă echilibrează spunându-mi: ‘e normal ce ți se întâmplă, nu te panica'”, a relatat Ioana.

Aceasta a mai spus că, la centrul de terapie, a găsit locul unde se poate exprima în culori și chiar intenționează să scrie un eseu care se va intitula „Implozia”.

Referitor la Ioana, psihoterapeutul Mariana State a precizat că aceasta este de puțin timp în centrul de terapie, în prezent aflându-se în etapa în care „indentifică și recunoaște tot ceea ce înseamnă dependență”, menționând totodată că terapia prin artă o ajută foarte mult pe clienta sa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata