Premieră medicală mondială: O femeie a născut după ce i s-au transplantat ţesuturi ovariene proprii prelevate în copilărie

O belgiancă a devenit prima femeie din lume care a dat naștere unui copil după ce i s-a efectuat un transplant de țesuturi ovariene proprii, care fuseseră prelevate și congelate când ea avea 13 ani și nu ajunsese încă la pubertate, informează miercuri France Presse, EFE și Reuters.

Cazul acestei femei de 27 de ani, originare din Republica Congo, este descris în revista de specialitate Human Reproduction a Societății Europene pentru Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE).

Această pacientă a fost diagnosticată la vârsta de 5 ani cu anemie falciformă sau drepanocitoză. După ce a emigrat în Belgia la vârsta de 11 ani, medicii au stabilit că boala sa era atât de gravă încât trebuia să fie tratată printr-un transplant de măduvă osoasă, fratele său putând fi donator.

Citeste si:  Reacţie la scutul antirachetă: Rusia ameninţă cu Războiul Rece

Pentru a preveni respingerea transplantului de măduvă osoasă, procedura necesita un tratament prealabil constând în chimioterapie sau radioterapie, care poate distruge definitiv funcția ovarelor. Prin urmare, luând în considerare perspectiva de a avea în viitor o familie, înainte de a fi supusă la chimioterapie când avea 13 ani și unsprezece luni, medicii belgieni i-au extirpat ovarul drept din care au congelat fragmente. Fata nu avea ciclu, dar prezenta primele semne ale pubertății, cum ar fi creșterea sânilor.

Transplantul de măduvă osoasă a fost realizat cu succes, chiar dacă pacienta a trebuit să continue medicamentele imunosupresive în următoarele 18 luni din cauza unei reacții a grefei împotriva gazdei. Iar pentru că ovarul rămas era deficient, tinerei i s-a prescris un tratament hormonal substitutiv când avea 15 ani.

Citeste si:  DUPĂ DEZASTRU... 10 lucruri de învăţat de la japonezi

Zece ani mai târziu, pacienta a dorit să aibă un copil. Pentru redarea fertilității, medicii au decongelat o parte din țesuturile ovariene și au implantat patru fragmente pe ovarul stâng rămas, iar alte 11 fragmente în alte părți ale corpului. Țesuturile grefate au reușit să producă ovocite mature. La peste doi ani după transplant, ea a rămas însărcinată în mod natural, la vârsta de 27 de ani, și a dat naștere unui băiețel sănătos în noiembrie 2014.

Prezentând acest succes, medicii belgieni au subliniat posibilitatea ca, în viitor, copiii cu boli grave, cum ar fi cancerul, să poată avea ei înșiși copii mulți ani mai târziu.

Citeste si:  Lansarea programului pilot de reducere a TVA la 9% pe lanţul grâu-făină-pâine, în Conferinţa Naţională a Brutarilor

În lume au fost consemnate cel puțin 35 de nașteri care au avut loc după acest tip de autogrefe de țesuturi, dar acestea au fost prelevate de la femei adulte. De aceea, capacitatea țesuturilor ovariene imature de a produce ovocite funcționale rămâne să fie dovedită, subliniază echipa medicală condusă de dr. Isabelle Demeestere, ginecolog la spitalul Erasme din Bruxelles. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close