Rodin Traicu: La patru milioane de euro pe MW instalat în biogaz nu există investiţie în România care să fie rentabilă

Investițiile în biogaz nu sunt rentabile în România la un cost de 4 milioane de euro pe MW instalat, a declarat, joi, deputatul Rodin Traicu, membru al Comisiei pentru Industrii și Servicii.

„În ciuda schemei de sprijin relativ acceptabilă pentru biomasă și biogaz, sectorul nu are șanse să se dezvolte. Unde suntem acum: la patru milioane de euro pe MW instalat în biogaz nu există investiție în România care să fie rentabilă, indiferent de ce s-a scris în studiul de fezabilitate. Piața certificatelor verzi fiind în cădere, nici măcar sustenablitatea pe termen foarte lung, să dai un termen de 15 ani, de 18 ani de recuperare a investiției, total inacceptabil pentru bănci, nu îl face atractiv”, a afirmat Rodin Traicu la o conferință consacrată energiei produse din biomasă, biogaz sau în centrale de cogenerare, organizată de Asociația Română pentru Promovarea Eficienței Energetice și GOVNET Conferences.

Citeste si:  Leul se depreciază nesemnificativ faţă de euro şi dolar

Potrivit acestuia, în funcție de scheme de sprijin și de recuperare a investițiilor, fondurile s-au direcționat în principal spre sectorul eolian, apoi spre fotovoltaic.

În ceea ce privește situația de la Porțile de Fier, acesta a spus că lacul de acumulare de la Porțile de Fier I este aproape gol.

„Știți ce se întâmplă astăzi la ora 10 și 11 minute? Lacul de acumulare de la Porțile de Fier I mai are un metru și jumătate până la limita de oprire a turbinelor Kaplan. E gol pușcă. Acesta înseamnă că turbinele produc un randament sub 47%. Lacul de acumulare de la Porțile de Fier II este full, e plin, dar fiind prea măreața hotărâre de guvern cu prețul apei turbinate, turbinele sunt oprite pentru că prețul apei turbinate este mult mai mare decât prețul energiei pe care îl produc turbinele la acest debit”, a mai declarat Rodin Traicu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: pignagnoli.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata