Bulgaria, România, Polonia şi Ungaria au avut cele mai scăzute preţuri din UE la bunuri de consum şi servicii

Danemarca a înregistrat, în 2014, cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană la bunuri de consum și servicii (138% din media în UE28), cele mai scăzute prețuri fiind înregistrate în Bulgaria (48% din media UE), România (54% din media UE), Polonia (56% din media UE) și Ungaria (57% din media UE), conform datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Pe categorii, în cazul produselor alimentare și băuturilor non-alcoolice, cele mai scăzute prețuri au fost înregistrate anul trecut în Polonia (61% din media UE), România (68%), Bulgaria (70% din media UE) și Ungaria (76% din media UE), la polul opus situându-se Danemarca (139%).

Citeste si:  Premierul le-a cerut miniştrilor să stabilească noi ţinte de creştere economică pentru 2014

Bulgaria (58% din media UE), Ungaria (65% din media UE), România (72% din media UE) și Polonia (74% din media UE) au cele mai mici prețuri și la băuturi alcoolice și tutun din UE, cel mai ridicat fiind consemnat în Irlanda (170%) și Marea Britanie (165%). Eurostat precizează că această variație mare de prețuri este cauzată în principal diferențelor în taxarea acestor produse în rândul statelor membre.

Variații mici de preț se înregistrează în cazul articolelor de îmbrăcăminte, cele mai ieftine fiind înregistrate în Ungaria (70% din media UE), Bulgaria (79% din media UE), Polonia (84% din media UE) și România (86%), iar cele mai scumpe în Suedia (121%).

Citeste si:  Ajunge euro 5 lei sau coboară sub 4?

Echipamentele electronice sunt o altă categorie de produse la care se înregistrează variații mici de preț în rândul statelor membre, de la 85% din medie în cazul Cehiei și Poloniei la 116% în Malta. În România, prețurile sunt aproape de media din UE (107%).

La restaurante și hoteluri, variațiile de preț sunt semnificative, de la 46% din media în UE în Bulgaria, 51% în Ungaria și 52% în România până la 147% din media în UE în Danemarca. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close