Seminţele de pepene verde sunt o importantă sursă de fibre, minerale şi proteine

22

Semințele de pepene verde trec neobservate, dar potențialul lor este enorm. Sunt consumate, de obicei, semințele de floarea-soarelui și cele de dovleac, dar cine nu consumă semințe de pepene verde trebuie să știe că risipește o importantă sursă de fibre, minerale, proteine și grăsimi, relatează cotidianul spaniol El Pais.

Ca și în cazul semințelor de floarea-soarelui ori de dovleac, principalul element component al cojilor semințelor de pepene verde este fibra, iar sămânța din interior se evidențiază prin abundența de substanțe nutritive, afirmă Cristina Lafuente Gómez, dietetician și nutriționist în cadrul clinicii Alimmenta.

Potrivit acesteia, în cazul semințelor de pepene verde, ‘cantitatea de magneziu (515 mg / 100 g) și de oligoelemente precum zincul (10,2 mg / 100 g) și manganul (1,6 mg / 100 g) este deosebit de relevantă’. În plus, este de remarcat aportul de proteine (28,3 g / 100 g) și de grăsimi (47,4 g / 100 g), mai ales polinesaturate (28,1 g/100 g).

Citeste si:  Atenţie la carenţele de minerale: alimentaţia sănătoasă - cea mai importantă modalitate de tratament

Ce beneficii sunt în privința sănătății?

Consumul de semințe de pepene verde ‘este o bună modalitate de a mări cantitatea de proteine vegetale din dieta noastră’.

‘Aceasta ajută la menținerea masei musculare, pe lângă faptul că aduce grăsimi sănătoase care au capacitatea de a regla valorile colesterolului din sânge’, subliniază expertul.

Potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA, semințele de pepene verde constituie o sursă importantă de minerale precum magneziul, dat fiind faptul că o cană (108 grame) conține 556 miligrame de magneziu. Acesta este foarte bun pentru sportivi, în sprijinul contracției musculare, iar zincul contribuie la ‘buna funcționare a sistemului imunitar’, explică Cristina Lafuente Gómez.

Specialistul menționează însă și un inconvenient, în sensul că semințele de pepene verde se digeră greu. De aceea, ar trebui să se consume ‘o mână’ de semințe pe săptămână. Pentru a se evita tulburările gastrice, nutriționistul mai recomandă ca semințele de pepene verde să fie consumate după ce sunt uscate în cuptor și mărunțite. Dacă sunt decojite, se pierde aportul de fibre, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le recomandă pentru o funcție intestinală corectă.

Citeste si:  Recorduri......legate de pepeni

Nutriționistul Cristina Lafuente Gómez propune și o rețetă pe bază de semințe de pepene verde, calculând ingredientele pentru patru persoane: 60 g rucola, 400 g pepene verde (pulpă), o lingură de semințe de pepene verde prăjite și mărunțite, 40 g brânză feta, o lingură de busuioc, 3 linguri de ulei de măsline virgin extra, o lingură de cremă de oțet balsamic, un vârf de sare.

Se taie pepenele și se scot semințele, care se spală. Apoi, semințele se țin la înmuiat în apă sărată timp de două ore, după care se scot și se îndepărtează apa de pe ele cu o hârtie absorbantă. Se pun pe o tavă unsă cu ulei de măsline, astfel încât să se formeze un singur strat de semințe. Se pune tava în cuptor, încălzit în prealabil, la 165 grade Celsius.

Citeste si:  Magneziul, element esenţial pentru buna funcţionare a ceasului intern

După 40 de minute se mărește temperatura până la 175 grade Celsius, iar după alte 15 minute se scoate tava din cuptor. Semințele se lasă să se răcească pe o hârtie absorbantă. Se amestecă frunzele de rucola cu bucățele de pepene verde și cu brânza feta. Se adaugă semințele tăiate mărunt, se pune ulei de măsline virgin și, la sfârșit, crema balsamică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata