Dovlecei umpluţi cu legume şi carne, o mâncare perfectă pentru zilele de vară

Dovleceii umpluți cu legume și carne de pui sau curcan reprezintă o mâncare perfectă pentru o zi de vară călduroasă în care gospodinele nu vor să petreacă mult timp în bucătărie și nici să migălească ore întregi la prepararea ingredientelor.

Totul se face foarte repede, asta depinzând și de îndemânarea bucătăresei care trebuie să folosească numai legume proaspete, de sezon, ne spune doamna Doina Popescu din Târgu-Jiu care, la această rețetă, are doar produse din gospodăria proprie.

„În primul rând, avem nevoie de câțiva dovlecei mai mari pe care să îi putem tăia pe jumătate și să le scoatem miezul pentru a-i face loc umpluturii. Dovleceii astfel pregătiți sunt buni și reci, dar și reîncălziți, așa că eu gătesc de obicei din 6-7 bucăți. Avem 7 dovlecei mai mari, dar atenție să nu fie îmbătrâniți, două cepe medii, doi sau trei morcovi, doi ardei, câte o legătură de mărar și pătrunjel, neapărat proaspăt pentru aromă, cimbru, boia dulce, un pic de piper măcinat, sare, câteva linguri de ulei și câteva roșii coapte pentru a da culoare și a face sosul în care vor sta dovleceii. Pentru cine vrea să pregătească mâncarea de post sunt suficiente aceste ingrediente, cine dorește să adauge și carne, trebuie să aibă cam jumătate de kilogram de carne de pui sau curcan, pe care ar trebui să o curețe și să o toace acasă”, explică Doina Popescu.

Dovleceii se spală și se taie la capete, apoi se taie pe lungime în două părți și se scobesc, miezul se pune deoparte deoarece se va adăuga la restul legumelor. Se așază într-o tavă sau vas termorezistent mai înalt și se trece la pregătirea legumelor.

Într-o tigaie se pun la încălzit câteva linguri de ulei, între timp ceapa și ardeii se toacă mărunt, iar morcovii se dau pe răzătoare și se pun toate la călit. După un minut, se toarnă o cănuță de apă în tigaie pentru ca legumele să fie înăbușite și nu călite, sunt mai sănătoase astfel. Tocăm mărunt și miezul de la dovlecei și îl punem în tigaie. Lăsăm legumele la foc mediu și ne apucăm să tocăm carnea, o punem într-un bol și o amestecăm cu sarea, piperul, boiaua și verdețurile tăiate mărunt. Punem și carnea în tigaie și amestecăm bine, după ce carnea s-a albit, dăm 3-4 roșii pe răzătoare și apoi lăsăm să fiarbă totul în sucul de roșii timp de 10-15 minute”, mai spune Doina Popescu.

Când este gata, se umple fiecare dovlecel cu amestecul de carne și se rade deasupra cașcaval sau brânză mai slab sărată, pentru un gust și mai bun. În vasul în care sunt dovleceii se pune apă de două degete, un pic de ulei și restul roșiilor date tot pe răzătoare.

Se acoperă cu folie de aluminiu și se ține la cuptor timp de 15 minute, apoi se dă folia jos și se mai ține tava încă 15-20 de minute pentru ca dovleceii să se rumenească. Se servesc alături de un sos de iaurt cu mărar sau, pentru cine e mai gurmand, de smântână și sunt foarte buni și a doua zi, chiar și reîncălziți. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.