Primul transplant parţial de faţă din istorie

26

Primul transplant parțial de față din istorie a avut loc la 27 noiembrie 2005.

Beneficiara operației a fost franțuzoaica Isabelle Dinoire. Aceasta fusese grav mutilată de câinele său. Mai exact, în urma unei supradoze de pastile, Isabelle Dinoare a leșinat și, în cădere, s-a lovit la cap. Câinele, un labrador, a încercat să o trezească, devenind din ce în ce mai agitat și agresiv, zgâriind și mușcând fața stăpânei sale. I-a sfâșiat astfel obrajii, buzele, nasul și bărbia, partea superioară a feței rămânând, însă, intactă. Incidentul avusese loc în mai 2005.

Citeste si:  Ardealul, în capcana prejudecăţilor

În cadrul operației din noiembrie, desfășurată la Spitalul Universitar Amiens din Franța, echipa de chirurgi condusă de profesorul Jean-Michel Dubernard, autorul primului transplant de mână din lume, a făcut tot posibilul să preleveze pielea, grăsimea și anumite vase de sânge ale unei paciente aflate în moarte cerebrală și să i le atașeze Isabellei Dinoire.

Niciodată nu mai avusese loc o astfel de procedură medicală, până la acea vreme chirurgii realizând doar transplanturi de scalp și ureche. Isabella avea 38 de ani la momentul operației.

Citeste si:  Cel mai mare corp din Sistemul solar

Deși primul transplant parțial de față din istorie a fost un succes, beneficiara trebuie să urmeze o medicație strictă pentru tot restul vieții pentru a evita posibile complicații. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata