Imambailî, o reţetă adusă de turci în Brăila acum aproape 500 de ani

Turcii care au stăpânit Brăila vreme de trei secole au lăsat pe aceste locuri și o serie de amprente culinare, între care se numără și un fel de mâncare bazat de vinete umplute, care poartă numele de ‘imambailî’, o delicatesă pregătită pentru imam – preot în limba turcă.

Rețeta ne-a fost dezvăluită de doamna Abdul, care face parte dintr-o veche familie de turci stabilită pe teritoriul Brăilei și căreia îi face mare plăcere să gătească și să-și împărtășească secretele culinare.

Pentru acest fel de mâncare, spune doamna Abdul, este nevoie de vinete mai mult lunguiețe. De exemplu, pentru șase porții de mâncare, avem nevoie de trei vinete lunguiețe, pentru că dintr-o vânătă se obțin două porții de mâncare. De asemenea, este nevoie de un kilogram de roșii, un ardei verde, un gogoșar sau un ardei kapia, o ceapă, un morcov, o țelină, un sfert de varză tocată, o legătură de pătrunjel, patru căței de usturoi, doi ardei iuți, ulei de măsline, piper, două foi de dafin, sare după gust.

‘Vinetele se taie în jumătate pe lung și li se scoate miezul cu o linguriță, pentru a putea fi umplute. Separat, se pune la fiert apă cu o lingură de sare, iar când apa fierbe se opăresc vinetele. Se lasă în apa clocotită timp de 2-3 minute, după care se scot și se pun la scurs’, spune doamna Abdul.

Pentru umplutură, se curăță ceapa și se taie mărunt, ardeiul și gogoșarul se taie cubulețe, morcovul se dă prin răzătoarea cu găuri mari, varza se toacă fin, țelina se mărunțește bine, iar trei-patru roșii se taie cubulețe. Legumele astfel tăiate se călesc un sfert de oră cu cinci-șase linguri de ulei de măsline, cu puțină sare și piper. Se iau de pe foc și peste ele se adaugă doi căței de usturoi tăiați mărunt și o jumătate din legătura de pătrunjel și se amestecă totul. Ceilalți doi căței de usturoi se taie în bucăți mari și se pun în vinetele puse la scurs.

‘Cu o linguriță începem să punem umplutura în vinetele scobite. Punem deasupra un praf de piper și așezăm vinetele într-o tavă una lângă alta. Restul roșiilor le tăiem pe rând în două și le dăm prin răzătoare, până ne rămâne coaja în mână. Coaja se dă deoparte. Peste sucul de roșii punem o linguriță de zahăr ca să-i tăiem aciditatea, câteva boabe de piper, foile de dafin, un praf de sare, un ardei iute tocat, 3-4 linguri de ulei de măsline. Turnăm sosul în tava cu vinete, astfel încât vinetele să fie bine cuprinse de sos, dar nu înecate’, mai spune gospodina.

Tava se dă la cuptor 45-50 de minute, până când vinetele devin moi și scade sosul. ‘Așteptăm să se rumenească și la final le împodobim cu restul de pătrunjel proaspăt. Vă doresc Iyi iștah’ (pofta buna în limba turcă)’, a transmis în încheiere doamna Abdul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.