Decanul de vârstă al omenirii, japonezul Sakari Momoi, a decedat la vârsta de 112 ani

13

Japonezul Sakari Momoi, căruia i-a fost atribuit vara trecută titlul de decan de vârstă al omenirii, s-a stins din viață la 112 ani, au anunțat marți autoritățile prefecturii Saitama, la nord de Tokyo, unde bărbatul a locuit de-a lungul multor ani, informează marți AFP.

Sakari Momoi a decedat duminică din cauza unei insuficiențe renale, într-un cămin de bătrâni din capitala niponă, a precizat pentru AFP un responsabil municipal. „Familia lui ne-a spus că starea sa de sănătate s-a degradat în urmă cu o săptămână-două”, a adăugat acest responsabil.

Citeste si:  Legile britanice trebuie să fie reformulate pentru ca un bărbat să nu poată ajunge regină

Născut la 5 februarie 1903 la Minamisoma, prefectura Fukushima, Momoi a fost director de liceu, pasionat de lectură, în special de poezia chineză, și amator de sumo. El s-a căsătorit în 1928 și a avut cinci copii.

Atunci când a primit, în august 2014, certificatul Guiness World Records, Momoi a spus că ar dori să trăiască încă zece ani.

Speranța de viață pentru bărbații niponi a depășit pentru prima dată, în 2013, bariera de 80 de ani (80,21 ani), în timp ce femeile japoneze se plasează la capitolul longevitate pe primul loc la nivel mondial, cu o speranță medie de viață de 86,61 ani. Aproape un sfert din populația Japoniei este mai în vârstă de 65 de ani, proporție care ar urma să ajungă la 40% până în 2060.

Citeste si:  Donald Trump,dineu de lucru cu lideri ai unor ţări est-europene,inclusiv România,la summitul NATO

La ora actuală, în Japonia există aproape 59.000 de centenari, potrivit statisticilor oficiale făcute publice în septembrie trecut de Ministerul Sănătății. Dintre aceștia, 87% sunt femei.

Cu toate acestea, Japonia a „pierdut-o” primăvara aceasta pe decana de vârstă a omenirii, iar în prezent o americană deține acest titlu: Susannah Mushatt Jones, care a sărbătorit luni 116 ani.

Recordul de longevitate care a putut fi dovedit în mod oficial este în continuare deținut de franțuzoaica Jeanne Calment, decedată în 1997, la vârsta de 122 de ani și 164 de zile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata