Părinţii vor avea dreptul la o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului

Ministerul Sănătății anunță că miercuri, 15 iulie, Guvernul a adoptat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului.

Conform actului normativ, părinții sau reprezentanții legali ai copiilor minori cu vârste între 0 și 18 ani vor beneficia de o zi liberă pentru îngrijirea sănătății copilului.

Ministerul Sănătății precizează, într-un comunicat transmis,că ziua liberă urmează să se acorde unuia dintre părinți, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, în baza unei cereri depuse cu 15 zile înainte de vizita la medic.

Părintele care solicită ziua liberă trebuie, de asemenea, să dea o declarație pe propria răspundere, conform căreia nu s-a mai solicitat o zi liberă în acel an și nici nu se va solicita, se arată în actul normativ.

Citeste si:  "Nu există copii obraznici, ci părinţi care nu ştiu să reacţioneze": cum îi educi pe cei mici fără să-i pedepseşti

Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât și în cel privat.

“După efectuarea controlului medical, părintele/ reprezentantul legal al copilului are obligația să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigațiilor. Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverință, pe care părintele/ tutorele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat. În situația în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului școlar, iar copilul frecventează o formă de învățământ preuniversitar, medicul de familie are obligația de a elibera pentru acesta o scutire medicală”, mai precizează ministerul.

Pentru familiile sau persoanele cu 2 copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an, ca și în cazul unui singur copil.

Citeste si:  Bătălie fără concurenţă pe laptele şi cornul guvernamental din Neamţ

Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulți copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner