BCE: Băncile din Grecia ar trebui redeschise numai după ce vor fi recapitalizate

36

Băncile din Grecia ar trebui redeschise pentru afaceri numai după ce vor fi recapitalizate și vor avea asigurată finanțarea de la Banca Centrală Europeană (BCE), a afirmat Andreas Dombret, membru al Boardului Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), transmite Bloomberg.

‘În primul rând, trebuie să existe garanții că băncile elene vor fi recapitalizate suficient conform prevederilor noului pachet de asistență financiară. În al doilea rând, ele trebuie să dispună de suficiente lichidități în cazul în care cei care au depozite vor să retragă mai mulți bani, după redeschiderea băncilor recapitalizate’, a declarat Andreas Dombret, membru al Board-ului Mecanismului European de Supervizare Bancară (SSM) al BCE.

Citeste si:  După ce şi-au anunţat divorţul, Gwyneth Paltrow şi Chris Martin trec la împărţirea bunurilor

Declarațiile sale indică că BCE nu crede într-o redeschidere rapidă a băncilor elene. Joi este prevăzută o reuniune a Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, care ar putea decide majorarea plafonului finanțării de urgență destinată creditorilor eleni, situat în prezent la 89 de miliarde de euro.

Liderii zonei euro au ajuns, luni, în unanimitate, la un acord cu privire la un nou program de asistență financiară ce va fi acordat Greciei de creditorii internaționali (UE, BCE și FMI). Eurogrupul a cerut transferarea unor active elene în valoare de până la 50 miliarde de euro într-un fond independent. Jumătate din Fondul de privatizare, de 50 de miliarde de euro, va fi utilizată pentru recapitalizarea băncilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anunțat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Citeste si:  "Bazooka" lui Draghi va îngenunchea definitiv euro?

Ar trebui să ne ghidăm după aceste cifre dar este necesară o verificare amănunțită a bilanțurilor. Dacă necesitățile de capital vor fi mai ridicate decât ne-am așteptat, trebuie să existe posibilitatea revizuirii cifrelor’, a explicat Dombret.

Băncile din Grecia, care nu au funcționat în ultimele două săptămâni din cauza retragerilor masive de numerar, vor rămâne închise până joi. Luni, Guvernul de la Atena a decis să mențină restricțiile asupra mișcărilor de capital, precum și decizia închiderii băncilor, măsuri în vigoare începând din data de 29 iunie.

Citeste si:  Un avion a aterizat de urgenţă în Irlanda după ce mai multe persoane s-au intoxicat

La finele lunii trecute, autoritățile de la Atena au fost nevoite să introducă restricții asupra mișcărilor de capital în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenții îngrijorați de întreruperea discuțiilor dintre Grecia și creditorii săi internaționali, UE, BCE și FMI. Pentru a evita prăbușirea băncilor, premierul elen Alexis Tsipras a decis să limiteze retragerile zilnice de numerar de la ATM-uri la 60 de euro.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata