Un studiu britanic denunţă ineficienţa tratamentelor împotriva obezităţii

O echipă de cercetători britanici a demonstrat că programele de pierdere în greutate și exercițiile sportive efectuate de persoanele obeze nu sunt eficiente pentru pierderea în greutate sau pentru prevenirea refacerii acesteia în următorii cinci ani, informează Le Parisien citând un studiu publicat în revista „American Journal of Public Health”, realizat de King’s College London și finanțat de National Institute for Health Research.

Șansa unei persoane moderat obeze (cu indicele de masă corporală IMC între 30 și 35) să ajungă la o greutate corporală normală după tratament este de 1 la 210 pentru bărbați și 1 la 124 la femei.

Citeste si:  Urşii ne oferă o lecţie despre cum pot fi ţinute sub control diabetul şi obezitatea

Pentru pacienții cu obezitate severă (IMC mai mare de 40), șansele sunt chiar mai mici: 1 la 1290 pentru bărbați și de 1 la 677 pentru femei.

Pentru a ajunge la aceste rezultate oamenii de știință au analizat dosarele medicale a 278.982 de persoane (129.194 bărbați și 149.788 femei) care au probleme de obezitate. Aceste persoane au urmat un tratament standard împotriva obezității, constând într-un program nutrițional și exerciții sportive, între 1 noiembrie 2004 și 31 octombrie 2014.

Pe ansamblu, numai 1.283 de bărbați și 2.245 de femei cu obezitate moderată și cu un IMC între 30 și 35 au ajuns la greutatea corporală normală.

Citeste si:  Asigurarea obligatorie a locuinţelor: Doar 25.000 de români au încheiat poliţe

Modificări în greutate, cu creșteri și scăderi, au fost observate la mai mult de o treime dintre pacienți. Studiul concluzionează că tratamentele actuale împotriva obezității nu reușesc să realizeze o pierdere durabilă în greutate pentru majoritatea pacienților obezi.

Astfel, probabilitatea anuală ca pacienții să piardă 5% din greutate a fost de 1 la 12 pentru bărbați și de 1 la 10 pentru femei. Dintre cei care au pierdut 5% din greutate, 53% au revenit în termen de doi ani la greutatea lor anterioară iar 78% în termen de cinci ani.

Citeste si:  Mehedinţi: Peste 1.500 de angajaţi ai RAAN vor fi disponibilizaţi începând cu 1 octombrie

Strategiile actuale de luptă împotriva obezității nu îi ajută pe majoritatea pacienților obezi să piardă din greutate sau să își mențină pierderea în greutate, atunci când ea este cunoscută.

Potrivit profesorului Martin Gulliford, creatorul principal al diviziei de cercetare în domeniul sănătății și asistenței sociale de la King’s College London, este urgentă dezvoltarea unor noi abordări, mai eficiente pentru un mai bun management al acestei probleme. El consideră că pentru combaterea acestui fenomen tratamentul prioritar trebuie să se concentreze pe prevenirea creșterii în greutate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata