Cel mai rapid vânător aerian

22

Faimosul șoim călător (Falco peregrinus), care se găsește pe aproape toate continentele, mai puțin în Antarctica, a fost omologat de Guinness Book of World Records 2015, ca fiind cea mai rapidă viețuitoare din lume.

Pasărea atinge o viteză de peste 300 km/h, în momentul în care se lansează într-un atac vertical asupra prăzii, folosind din plin forța gravitațională. Atacurile în picaj sunt de o spectaculozitate aparte.

Nici în zbor orizontal, șoimul călător nu se lasă mai prejos, putând atinge viteze de până la 180 km/h în condiții de vreme favorabilă.

Potrivit milvus.ro, site-ul oficial al Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii ”Grupul Milvus”, pasărea răpitoare este o specie de șoim de talie mare, aproape de mărimea unui șorecar. Silueta este caracterizată prin corp robust, baza cozii late, coadă relativ scurtă, aripi late și cap mare. Femela este considerabil mai mare decât masculul.

Citeste si:  Cel mai tăcut loc de pe planetă

Partea inferioară a aripilor este uniform dungată. Partea dorsală a adulților este de culoare gri închis, cea mai proeminentă fiind zona mai deschisă aflată la baza cozii, care este în contrast cu restul corpului. Caracteristic speciei este și capul, respectiv mustață neagră, fiind în contrast cu obrazul alb.

Șoimul călător preferă zonele stâncoase, dar poate cuibări și în mlaștini, iar în multe cazuri se stabilește în orașe.

La mijlocul secolului trecut, menționează site-ul citat mai sus, populația șoimilor călători din Europa, inclusiv din România, scăzuse dramatic, până aproape de dispariție. În prezent, populațiile de șoimi sunt într-o revenire spectaculoasă. La noi în țară, aceștia s-au stabilit în tot mai multe zone din lanțul Munților Carpați.

Citeste si:  Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru construirea unei centrale de nouă generaţie în Marea Britanie

Șoimul ocupă cuiburile altor specii (corb, acvilă de munte), construite pe stânci, dar cuibărește și în crevasele stâncilor sau pe cornișele clădirilor. Perioada de cuibărit începe în februarie-martie. Femela depune de obicei 3-5 ouă (mai rar 2 sau 6). Puii eclozează după 28-32 de zile, la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, și sunt îngrijiți, în cuib, timp de 5-6 săptămâni. După încă alte 2 luni petrecute în afara cuibului, puii devin independenți. De obicei, primii care părăsesc cuibul sunt masculii, după care, la 1-2 zile urmează femelele.

Pasărea răpitoare vânează de obicei în zone deschise, unde poate captura cu ușurință păsările. Se hrănește exclusiv cu păsări de talie mică sau medie, iar unele populații s-au specializat pe vânarea liliecilor sau a insectelor.

Citeste si:  Trailerul noului film "Hunger Games", prezentat în premieră la Comic Con San Diego 2015

Cei mai importanți factori ce amenință această specie, identificați la noi în țară, sunt deranjul neintenționat produs de un turism necontrolat, practicarea unor sporturi extreme (alpinism, zborul cu parapanta), practicarea motosporturilor, și deranjul intenționat (de exemplu, de către ciobani), braconajul și jefuirea cuiburilor de către colecționarii de ouă și șoimari. Un real pericol reprezintă și capturarea păsărilor de către porumbari.

Alți factori negativi sunt otrăvirea păsărilor răpitoare, electrocutarea pe stâlpii de medie tensiune, coliziunea de eoliene sau pierderea habitatului din cauza construcțiilor sau a distrugerii plantațiilor forestiere. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata