Mapo Tofu, o reţetă chinezească veche de 150 de ani

0

Mapo Tofu este o mâncare tradițională chinezească din zona Sichuan, ieftină, gustoasă și ușor de preparat, recomandată îndeosebi persoanelor care adoră preparatele picante.

Rețeta are la bază brânza de soia, Tofu cum i se mai spune, căreia, după preferințe, i se poate adăuga sau nu carne de porc sau de vită. Usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute și piperul „amorțitor” sunt ingredientele care dau o savoare deosebită acestui preparat.

Cei care vor să încerce această rețetă au nevoie de bucată de Tofu de aproximativ 500 de grame, două linguri de carne tocată de vită sau de porc, doi căței de usturoi, o jumătate de linguriță de piper (recomandat piperul „amorțitor” din Sichuan care se găsește în magazinele chinezești), o linguriță de amidon, trei felii de ghimbir, două lingurițe de pastă de ardei iute cu fasole neagră (tot din magazinele de profil) sau un ardei iute uscat, trei lingurițe de ulei vegetal și trei lingurițe de sos de soia.

Mâncarea se prepară în cinci „pași”, în aproximativ 15-20 de minute.

Pentru început se taie brânza în cubulețe potrivite (aproximativ 1,5 centimetri) și se lasă saramură. Se încinge uleiul într-un wok timp de 2-3 minute, apoi se adaugă usturoiul tocat, ardeiul iute, ghimbirul și se amestecă un minut. Se adaugă apoi carnea tocată, se călește puțin, se pune sosul de soia și se amestecă bine, după care se toarnă în wok o jumătate de castron mic cu apă caldă și se lasă la fiert încă 2-3 minute. Se iau apoi cuburile de Tofu din saramură și se pun în wok și se amestecă cu carnea timp de 4-5 minute la foc moderat.

În final, se dizolvă amidonul în jumătate de bol de apă, împreună cu piperul măcinat, se toarnă în wok și se amestecă ușor până se leagă sosul. După gust puteți pune mai mult sau mai puțin ardei, iar preparatul se servește cald, cu orez fiert separat.

Se spune că Mapo Tofu este o rețetă veche de aproape 150 de ani, foarte populară și apreciată în China. „Mapo” în limba chineză înseamnă „babă cu obrazul ciupit” și se crede că denumirea are legătură cu femeia care a creat acest preparat.

Această rețetă tradițională chinezească ne-a fost recomandată de Lin Huifen și Chen Jin, corespondenții Agenției de Presă Xinhua (China Nouă) la București. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.