GRUPUL INDUSTRIAL GIR: direct în faliment după contracte bănoase cu POŞTA şi LOTERIA

SUPERVIZOR.ro: Înfiinţată în anul 1992 sub numele GRUPUL INDUSTRIAL ROMÂN GIR SA şi rebotezată în 2004, societatea GRUPUL INDUSTRIAL GIR SA Bucureşti (CUI 389090) este specializată în „activităţi de telecomunicaţii prin reţele fără cablu (exclusiv prin satelit)” şi s-a remarcat prin două contracte foarte bănoase şi controversate. Încheiate, desigur, cu două companii de stat.

Astfel,  la începutul anului 2009, GRUPUL INDUSTRIAL GIR SA a încheiat un contract (pe 4 ani) cu POŞTA ROMÂNĂ, în valoare de 32,1 milioane de euro pentru furnizarea de servicii de telecomunicaţii, transmisii de date şi voce. După doi ani, în 2011, GRUPUL INDUSTRIAL GIR SA, lider într-o asociere cu VODAFONE ROMÂNIA SA, marchează un contract (tot pe 4 ani) de 17,3 milioane euro cu LOTERIA ROMÂNĂ, pentru furnizarea unui sistem de comunicaţii.

Dacă „aranjamentul” cu POŞTA ROMÂNĂ s-a derulat fără nicio problemă majoră, contractul cu LOTERIA ROMÂNĂ (nr. 115/13 aprilie 2011) a fost „scurtcircuitat” de Curtea de Conturi, care a constatat numeroase nereguli şi a solicitat renegocierea contractului. Chiar dacă LOTERIA ROMÂNĂ a fost considerată „capul răutăţilor” de către Curtea de Conturi, merită menţionat faptul că raportul acestei instituţii susţine că „din documentele puse la dispoziţie de Garda Financiară, în urma solicitării conducerii Curţii de Conturi, rezultă că CNLR a achiziţionat echipamente şi servicii la o valoare mai mare cu 244,71 la sută, respectiv cu suma de 11.446.269 lei, faţă de valoarea la care au fost achiziţionate de «Grupul Industrial GIR» de la firmele «Omnilogic» SRL, «Urgent Curier» SRL, «Vodafone România» SA şi «Romtelecom» SA”.

Fără noi contracte bănoase, dar probabil cu probleme (de DNA) cel puţin la cel cu CNLR, cu datorii de 8,248 milioane lei (la 31 decembrie 2015) şi creanţe de numai 3,36 milioane lei, cu obligaţii restante la bugetele de stat în valoare totală de 115.007 lei (la 30 iunie 2015), GRUPUL INDUSTRIAL ROMAN GIR SA s-a decis să capituleze şi a cerut (pe 21 iulie 2015) să intre DIRECT ÎN FALIMENT. Tribunalul Bucureşti a admis cererea pe 5 august 2015 (Dosar 27261/3/2015) şi a numit PHOENIX SPRL ca lichidator judiciar provizoriu, iar termenul limită de înscriere la masa credală a fost stabilit pentru 21 septembrie 2015. Încheierea instanţei precizează că „debitorul a arătat că în patrimoniul său există un dezechilibru financiar bazat pe lipsă de lichidităţi si, din cauza insuficienţei fondurilor bănesti nu va putea plăti datoriile exigibile către creditori„.

 

Articolul integral pe www.supervizor.ro

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...
1 Comentariu
  1. 2468 spune

    Cine sunt propietarii/actionarii acestui grup?
    Toata povestea asta, parca suna a manevre economice in sprijinul unor indivizi implicati in politica, iar acum, prin faliment se incearca ascunderea unor afaceri si manevre mai putin legale; iar cine se ocupa de „rezolvare” trebuie sa respecte zicala din copilarie: „urma scapa turma”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.