Siria, cea mai violentă ţară din lume

28

Cea mai puțin pacifistă țară din lume este, potrivit Indexului Global al Păcii pe anul 2015, Siria. Indexul Global al Păcii măsoară gradul de securitate al cetățenilor, extinderea conflictului, precum și gradul de militarizare al statelor.

Potrivit Indexului Global al Păcii, Siria este cea mai violentă țară din lume în 2015, cu un scor de 3,645. Și în 2014 recordul la această categorie a fost deținut tot de Siria, care înregistra atunci un scor de 3,584. Siria este urmată la capitolul cele mai puțin pașnice țări din lume de Irak (3,444) și Afganistan (3,427). Țările care au cunoscut cea mai mare creștere a gradului de violență, în 2015, sunt Libia și Ucraina.

Citeste si:  Căsătorii şi logodne în lumea vedetelor în 2014

Islanda (1,148), Danemarca (1,150) și Austria (1,198 ) sunt, în ordine, cotate ca fiind cele mai pașnice țări din 2015.

România este una dintre țările cele mai pașnice, în 2015, cu un scor de 1,542, ocupând poziția a 26-a din 162 de state.

Indexul Global al Păcii este cuprins între valorile 1 și 5, unde 1 reprezintă pacea, iar 5 conflictul.

Indicele Global al Păcii este realizat anual de Institutul pentru Economie și Pace (IEP) pentru 162 de țări și este măsurat în 2015 cu ajutorul a 23 de indicatori, menționează visionofhumanity.org.

Premisa ar fi aceea că rata ridicată a crimelor, incidența mare a actelor teroriste și a demonstrațiilor violente, relațiile nearmonioase cu țările vecine, o scenă politică internă instabilă și un mare procent al populației refugiate ar fi indicatorii pentru ca o țară să fie considerată violentă.

Citeste si:  Recomandări pentru preîntâmpinarea producerii unor accidente rezultate din cauza temperaturilor ridicate

Pentru a măsura gradul de pace sau de violență, sunt măsurați următorii indicatori, în funcție de care se atribuie scorul de țară: numărul de conflicte interne și externe; numărul de morți proveniți din conflicte organizate externe; numărul de morți proveniți din conflicte organizate interne; gradul de conflict organizat intern; relațiile cu țările vecine; nivelul percepției crimei organizate din societate; procentul de refugiați și migranți din populația totală a statului; instabilitatea politică; activitatea teroristă; nivelul terorii politice; numărul crimelor la 100.000 de locuitori; nivelul crimelor violente; probabilitatea violențelor interne; numărul de persoane închise la 100.000 de locuitori; numărul de ofițeri de securitate și poliție de la nivel intern; cheltuielile militare ca procent din PIB; numărul personalului din serviciile armate; volumul transferurilor de arme convenționale majore (importuri) la 100.000 de locuitori; volumul transferurilor de arme convenționale majore (exporturi) la 100.000 de locuitori; contribuția financiară la misiunile de menținere a păcii ale ONU; capacitatea armelor grele și nucleare; reducerea accesului la arme mici și arme ușoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata