Pentagonul îngheaţă activitatea laboratoarelor sale biologice

Pentagonul a decis joi, 3 septembrie, să înghețe temporar activitatea laboratoarelor sale de cercetare a armelor biologice pentru a verifica toate procedurile de securitate după descoperirea unor deficiențe a acestora în mai multe dintre ele, informează AFP.

Armata terestră americană (US Army) a decretat un moratoriu asupra ‘producerii, manipulării, testărilor și expedierii’ substanțelor biologice în cele patru laboratoare capabile să producă aceste substanțe, a anunțat ea într-un comunicat.

‘Aceste măsuri vor rămâne în vigoare până la finalizarea’ unei verificări a procedurilor de securitate în aceste laboratoare, potrivit documentului.

Citeste si:  În Bulagria, preţul gazelor naturale ar putea creşte cu 4% de la 1 iulie

Alte cinci laboratoare militare mai puțin importante, care nu produc substanțe biologice, dar le utilizează, sunt de asemenea vizate de o revizuire a procedurilor de securitate.

Fiabilitatea acestor proceduri în laboratoarele de cercetare biologică ale armatei americane a fost pusă la îndoială în primăvară după descoperirea unor bacili activi de antrax în unele loturi de bacili presupuși inactivi, expediate de laboratorul militar din Dugway (statul american Utah, în vestul SUA).

Loturi suspecte provenind din acest laborator au fost descoperite în 194 de laboratoare din SUA și în alte 9 țări.

Citeste si:  Afganistan: Pentagonul prevede aproape 80 miliarde de dolari, în pofida încheierii războiului până la sfârşitul lui 2014

Concentrațiile de bacili activi erau foarte slabe și nu a fost detectată nicio contaminare umană.

O anchetă independentă comandată de Pentagon, ale cărei concluzii au fost făcute publice în iulie, nu a identificat nicio deficiență majoră pentru a explica eroarea.

Întărirea măsurilor de securitate anunțată joi este rezultatul unei noi descoperiri a bacililor activi de antrax în afara incintei laboratorului din Dugway, fără consecințe pentru sănătatea umană.

Ea este urmarea, de asemenea, constatării înregistrării ‘insuficiente sau incomplete’ a substanțelor în alte două laboratoare de producție, potrivit comunicatului US Army. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close