O carte pentru adolescenţi, interzisă în Noua Zeelandă, caz de cenzură nemaiîntâlnit de peste 20 de ani

Interzicerea unui roman pentru adolescenți, salutat de critică, însă pus la stâlp de o organizație conservatoare, a provocat luni stupoare în Noua Zeelandă, țară în care nu s-a mai înregistrat un asemenea caz de cenzură de peste 20 de ani. Publicat în 2012, romanul ‘Into the river’ a câștigat mai multe premii în 2013, relatează marți 7sur7.be.

Romanul prezintă parcursul inițiatic al unui tânăr maori care, după ce obține o bursă într-un internet șic din Auckland (nord), descoperă rasismul și drogurile. Unele scene de sex au provocat furia unei organizații de apărare a valorilor familiei.

Autorul cărții, Ted Dawe (64 de ani), s-a declarat ‘stupefiat’ de interzicerea romanului său. ‘Oare trăim într-o țară în care sunt interzise cărțile? Care va fi următoarea etapă? Să fiu ars pe rug?’, s-a întrebat scriitorul, care este și director de studii la Taylors College din Auckland, într-un interviu apărut luni în New Zealand Herald.

După o lungă procedură, Don Mathieson, președinte al Film and Literature Board of Review, organism neo-zeelandez care stabilește restricții în privința filmelor și a cărților din țară, a hotărât joi să interzică temporar romanul ‘Into the river’, o decizie definitivă fiind așteptată în cursul săptămânilor viitoare.

Citeste si:  Cel mai lung sărut din lume

Circulația cărții este interzisă până atunci. O persoană care ar vinde-o ar fi pasibilă de o amendă de 3.000 de dolari neo-zeelandezi (1.680 de euro), iar în cazul unui librar, amenda ar urca la 10.000 de dolari (5.600 de euro), încheie 7sur7.be. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata