Dolly Parton, una dintre cele mai talentate cântăreţe ale genului country

Dolly Rebecca Parton – actriță, cântăreață, compozitoare – s-a născut la 19 ianuarie 1946 la Severville, Tennessee, SUA, fiind al patrulea dintre cei 12 copii ai lui Robert Lee Parton și Avie Lee Owens.

La vârsta de 12 ani a apărut la Knoxville Tv, iar un an mai târziu a apărut la Grand Ole Opry. După ce a absolvit Liceul în Sevier County, Tennessee, în 1964, s-a mutat în Nashvile pentru a-și lansa o carieră de cântăreață country.

În 1967, Dolly a fost remarcată de Porter Wagoner, care a angajat-o să apară la emisiunea sa ”The Porter Wagoner Show”. Dolly a rămas la emisiune timp de 7 ani, duetele lor au devenit foarte cunoscute și a apărut cu grupul său la Grand Ole Opry, dar a susținut și turnee. Hit-ul lor ”Joshua” a ajuns nr. 1 în topurile din 1970, potrivit site-ului www.biografii.famouswhy.ro.

Dolly Parton a hotărât să cânte singură în 1974. A câștigat o popularitate imensă în calitate de cântăreață și compozitoare, a primit numeroase premii Country Music Association în 1968, 1970, 1971, 1975 și 1976. La mijlocul anilor ’70 a început să apară în mod frecvent la televizor la diferite emisiuni. Artista a obținut propria sa emisiune — ”Dolly” — în 1976, iar un an mai târziu a obținut primul premiu Grammy pentru ”Best female country vocal performance” pentru melodia ”Here You Come Again”.

Citeste si:  Fotbal: Real Madrid a surclasat pe Cruz Azul cu 4-0 şi va juca finala Cupei Mondiale a cluburilor

În 1971, cântăreața a lansat pe piață albumul intitulat ”Joshua”, care a avut mare succes. În același an a lansat și ”Coat of Many Colors”, iar în 1974 a lansat albumul ”Jolene”, care a fost un mare succes atât în SUA, cât și în Canada. Single-ul a fost nr. 1 conform publicației Hot Country Songs, iar în 2004 a fost declarat de revista Rolling Stone drept unul dintre cele mai bune cântece ale tuturor timpurilor.

Anul 1976 i-a adus artistei semnarea unui contract pentru un show de varietăți intitulat ”Dolly!”, în care a avut invitați ca Emmylou Harris, Linda Ronstadt, Karen Black sau Kenny Rogers. Show-ul a avut un singur sezon.

Debutul în film l-a făcut în 1980, în ”Nine to five” pentru care a primit o nominalizare la Oscar, dar și pentru premiul Grammy categoriile ”Best country song” și ”Best female country vocal performance” pentru melodia ”Nine to five”. Dolly a obținut popularitatea prin aparițiile sale în filmele ”The best little whorehouse in Texas” (1982) și în ”Provocarea” (1984) cu melodia ”Tennessee homesick blues”, precizează site-ul www.biografii.famouswhy.ro.

În 1985, a lansat albumul de studio ”Real Love”, iar single-ul care dă titlul albumului a fost interpretat în duet cu Kenny Rogers, ocupând locul 1 în topurile country. Doi ani mai târziu, în 1987, a lansat împreună cu Emmylou Harris și Linda Ronstadt discul ”Trio”, din care s-au vândut mai mult de un milion de exemplare, conform site-ului www.cinemarx.ro.

Citeste si:  Împlinirea celor 30 de ani de la încercarea de lovitură de stat din 1981, în atenţia presei spaniole

Ca femeie de afaceri a pus bazele firmei ”Dolly Parton”, iar în 1986 a înființat Dollywood — un parc tematic în Pigeon Forge, Tennessee.

A apărut interpretând propriul rol în serialul ”Dolly” (1987), iar în 1988 a câștigat alt premiu Grammy pentru ”Best country performance duo or group with vocals” pentru ”Trio”.

Dolly a mai jucat în ”Steel Magnolias” (1989) alături de Julia Roberts și a apărut în 15 filme în anii ’90, câștigând mai multe premii și nominalizări la Country Music Association, precizează site-ul www.biografii.famouswhy.ro.

În 1992, Whitney Houston transformă melodia lui Dolly, „I Will Always Love You”, într-unul dintre cele mai vândute single-uri, fiind soundtrack-ul filmului ”The Bodyguard”. Al cincilea premiu Grammy la categoria ”Best country collaboration with vocals” l-a primit în 2000, când a lansat albumul ”Bluegrass”.

Considerată una dintre cele mai talentate cântărețe ale genului country, a scris peste 3.000 melodii și a vândut mai mult de 100 milioane de discuri. Pentru compozițiile sale are o stea pe Hollywood Walk of Fame din 1984 și o stea în Nashville Star Walk.

I s-a acordat titlul ”The queen of country music” cu 25 de single-uri number one și un record de 41 de albume country în top 10. Împreună cu Reba McEntire deține performanța de a fi singurele artiste cu un single numărul 1 în patru decenii consecutive.

Citeste si:  Rusia estimează o producţie record de petrol în 2010

De-a lungul anilor a avut multe colaborări de succes cu Emmylou Harris și Linda Ronstadt (1987), Loretta Lynn și Tammy Wynette (1993).

În 2006, Dolly Parton a primit recunoașterea specială a contribuției aduse artelor, la Kennedy Center Honors. A primit a doua nominalizare la Academy Award pentru melodia „Travelin’ Thru” care a fost soundtrack pentru ”Transamerica”, potrivit site-ului www.biography.com.

A continuat să compună și să înregistreze, lansând albumul ”Backwoods Barbie” în 2008, de pe care au fost promovate piesele „Better Get To Livin'” și „Jesus & Gravity”. În 2011 a lansat albumul ”Better Day”, iar un an mai târziu a publicat volumul ”Dream More: Celebrate the Dreamer in You”.

A fost preocupată de acțiunile umanitare, în 1996 implementând un program de alfabetizare numit Imagination Library (Biblioteca Imaginară), in Tennessee, prin care anual se distribuie 2.500.000 de cărți, precizează site-ul cinemarx.ro.

Este căsătorită din 1966 cu Carl Thomas Dean.

În august 2015 a susținut concerte sold-out în beneficiul Imagination Library, conform site-ului artistei, www.dollyparton.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata