Satul s-a mutat la oraş, la Miercurea Ciuc, într-o încercare de a-i împrieteni pe orăşeni cu gospodarii de la ţară

O acțiune inedită de popularizare a vieții la țară, intitulată ‘Satul în oraș’, s-a desfășurat la Miercurea Ciuc, într-o încercare a organizatorilor de a-i împrieteni pe orășeni cu gospodarii din mediul rural și de a-i face să înțeleagă eforturile pe care le depun cei care trăiesc departe de agitația orașelor.

Pe un teren de la marginea municipiului Miercurea Ciuc au fost amenajate locuri speciale unde au fost aduse diverse animale, de la porci, vaci, oi, capre, cai sau bivoli, până la găini sau rațe. De asemenea, au fost expuse mai multe utilaje agricole performante, dar și căruțe sau alte unelte folosite de gospodarii de la țară.

Copiii au  putut să se joace în fân, sa hrănească hrăni animalele, să le mângâie, iar adulții au putut încerca să conducă un tractor sau să taie lemne cu drujba, să mulgă vacile și chiar să bea laptele pe care l-au muls. De asemenea, un gospodar a facut pâine de casă și a oferit-o vizitatorilor imediat după ce a scos-o din cuptor, iar cei care au vrut să-și aducă aminte de gustul copilăriei au putut mânca cartofi fierți cu sare, pregătiți de unul dintre participanții la eveniment.

Citeste si:  Percheziţii Miercurea Ciuc: Finanţarea amenajării unui parc a fost supradimensionată de 100 de ori

Reprezentantul Asociației Tinerilor Fermieri din Harghita, Haschi Andras, organizator principal al acțiunii, a declarat că scopul principal este acela de a-i împrieteni pe locuitorii de la oraș cu cei de la sat și de a-i determina pe orășeni să cumpere produse locale.

‘Dacă toți locuitorii din Miercurea Ciuc ar fi puțini atenți și măcar ar încerca să cumpere de la rudele de la țară produsele de bază — ouă, lapte, carne de pasăre, cartofi, legume — cred că un oraș din Miercurea Ciuc ar putea întreține cam zece sate din zonă. Ăsta ar fi țelul nostru: să împrietenim puțin omul de la țară cu cel de la oraș. Cel de la oraș trebuie să vadă, totuși, cum se fac aceste produse, ce eforturi trebuie să depună gospodarul. Faptul că are o combină sau un tractor de 60-70.000 Euro în curte, nu e ca la oraș, adică cu cât e mai bun Mercedesul cu atât ești mai înstărit. Nici vorbă de așa ceva. Aceea este o unealtă și el unealta trebuie să o plătească, mai mult ca sigur, băncii. Deci, trebuie să vândă cât mai multe produse și tocmai este țelul’, a declarat Haschi Andras .

Citeste si:  Harghita: Minus 10 grade la Miercurea Ciuc şi Topliţa, cea mai scăzută temperatură din zonele locuite

El a subliniat că imaginea oferită celor care vizitează locul evenimentului este cea a satului de astăzi, cu căruțe simple, dar și cu mașini și utilaje de sute de mii de euro, cu animale de rasă, foarte scumpe, dar și cu animale pe care țăranii le țin în mod tradițional în curte și cu produse cât mai naturale, de la suc de mere, presat la fața locului, până la pâine de casă, proaspăt scoasă din cuptor.

La rândul său, Mihaly Laszlo, reprezentant al portalului de știri agricole 7hatar, coorganizator al evenimentului, a spus că în cadrul evenimentului circulă și o ‘valută’ proprie, numită faluta (n. red: falu, în limba maghiară, înseamnă sat), cu care cei interesați pot să plătească, simbolic, diverse produse.

Citeste si:  Raion de produse tradiţionale la hipermarket

Sâmbătă, 26 septembrie, în prima zi, acțiunea s-a bucurat de un un succes deosebit, în ciuda vremii ploioase, iar organizatorii sperau că numărul participanților va fi cel puțin la fel de mare ca anul trecut, când 10.600 de persoane au vizitat ‘satul din oraș’.

Evenimentul, susținut de Primăria Miercurea Ciuc, s-a încheiat duminică seara. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata