„Superluna sângerie” a electrizat planeta

Din America și până în India, trecând prin Europa și Africa, numeroși curioși au asistat în noaptea de duminică spre luni la fenomenul unei eclipse de „Superlună”, relatează AFP.

Timp de aproape o oră începând cu 02:11 GMT, ei au putut să se bucure de spectacolul excepțional al astrului nopții, deosebit de mare și strălucitor și având o tentă roșiatică: „o piersică coaptă” pentru unii, „un rubin” pentru alții. Această „Superlună” a fost rezultatul conjuncției rare a unor fenomene astronomice.

La primele ore ale zile de luni Luna a atins perigeul, sau punctul său cel mai apropiat de Terra. Astrul a fost văzut astfel cu 30% mai luminos și cu 14% mai mare. Terra s-a aliniat perfect luni dimineață cu satelitul său natural și cu Soarele, Luna scufundându-se încet în umbra Pământului.

Citeste si:  Lucruri necesare pentru "vânătoarea" de Perseide: o lanternă cu lumină roşie, un grup de prieteni şi o hartă a cerului

Câteva raze de Soare, deviate de atmosfera Terrei au luminat Luna conferindu-i o ciudată nuanță roșiatică. Fotografii făcute în Franța, Argentina sau SUA au captat progresia acestui spectacol unic spre nuanța roșie de la final.

La Brooklyn, în centrul New York-ului, o mulțime de oameni s-au îngrămădit în piețe și pe trotuare cu ochii ridicați spre cer, încercând să facă poze cu telefoanele mobile. Dacă new-yorkezii au beneficiat de un cer senin, la Washington, norii au stricat în bună parte spectacolul. Fenomenul nu a fost vizibil nici în marile orașe indiene, ci doar în nord-estul țării unde amatorii echipați cu telescoape au profitat de spectacol.

Citeste si:  Prima eclipsă de Lună din 2016

Cei mai tineri de 33 de ani au putut vedea în premieră o astfel de eclipsă de „Superlună”. Ultima eclipsă lunară produsă când Luna s-a aflat la perigeu datează din 1982, potrivit NASA, iar viitorul astfel de fenomen nu va avea loc înainte de 2033. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: REUTERS

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata