Sorin Cîmpeanu: Universităţile cunosc calitatea fiecărui doctorand; vor decide în privinţa profesorilor de care au nevoie

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, vineri, 2 octombrie, la Alba Iulia, că, prin amânarea de către guvern cu un an a aplicării legii prin care cadrele didactice universitare fără doctorat urmau să își piardă posturile, a fost creat cadrul legal pentru ca universitățile să decidă în privința profesorilor de care au nevoie.

Având în vedere că, din totalul celor 23.000 de cadre didactice titulare din învățământul superior, un număr de peste 3.000 nu aveau finalizate studiile doctorale la data de 30 septembrie 2015, nu am făcut altceva decât să creăm cadrul legal pentru ca universitățile, care cunosc cel mai bine calitatea fiecărui doctorand în parte, care cunosc cel mai bine nevoile universității și care cunosc necesitatea continuării activității acestor cadre didactice în fiecare caz în parte, să se poată pronunța. Deci noi am creat cadrul legal, universitatea va decide dacă, de cine are nevoie și va decide, de asemenea, și în funcție de stadiul pregătirii în cadrul programului de doctorat’, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeste si:  Adrian Curaj: Educaţia trebuie să fie motorul de redescoperire a identităţii naţionale

Ministrul Educației a spus că nu contestă că sunt și situații în care ‘universitățile, deși au această posibilitate, vor înțelege și vor decide să nu mai continue colaborarea cu acei colegi care au dovedit că nu-și pot finaliza pregătirea doctorală’.

Sorin Cîmpeanu a menționat că sunt însă și alte situații specifice, în care cadrele didactice în cauză au tezele pregătite și urmează să le susțină în prima săptămână din octombrie. ‘Sunt cazuri concrete și destul de multe în această situație. În acest caz, pentru câteva zile într-adevăr ar fi fost nedrept să întrerupi cariera unui tânăr coleg pentru o perioadă scurtă de timp,’ a conchis ministrul.

Citeste si:  Copiii din satele de oieri din Munţii Sebeşului intră în vacanţa de vară mai devreme cu o lună

Senatele universitare pot aproba, la propunerea consiliului de administrație, în anul universitar 2015-2016, continuarea raporturilor juridice de muncă pentru cadrele didactice cu grad de asistent sau lector care nu și-au obținut titlul de doctor până la această dată. Decizia a fost luată de Executiv miercuri, prin aprobarea unei unei ordonanțe de urgență. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata