Cel mai mare marsupial de pe Pământ

Membru al familiei macropodidae, ce cuprinde peste 60 de specii, cangurul roșu este cel mai mare reprezentant al acesteia, numele său științific fiind ”macropus rufus”. Denumirea științifică ”macropodidae” vine de la lungimea picioarelor. Totodată, cangurul face parte din sub-clasa marsupialelor, fiind cel mai mare dintre acestea.

Cangurul roșu mascul măsoară în înălțime 1,8 m și 2,85 m până în vârful cozii și poate cântări 90 kg, se arată în Guinness Book of World Records 2015. Totodată, puiul de cangur roșu este cel mai mare dintre toți puii de marsupiale, cântărind cel mai mult, adică 0,75 g. Puiul, imediat ce s-a născut se urcă în buzunarul mamei, unde stă timp de două luni, să prindă puteri. După aproape 8 luni, puii de cangur fac prima incursiune în exterior. Aceștia vor sta însă în marsupiu până la aproape 17 luni. O femelă cangur poate avea concomitent până la trei pui: unul devine matur, unul sugar și altul embrion.

Citeste si:  Cel mai rapid vânător aerian

Femelele acestei specii sunt mai mici, ușoare și mult mai rapide față de masculi. Totodată, blana lor are o tentă gri-albăstruie, din care cauză li se spune și ”zburătoarele albastre”.

Cangurii roșii se deplasează în salturi cu ajutorul picioarele lor extrem de puternice, ajungând la o viteză de peste 56 km pe oră. O săritură de-a lor poate avea până la 1,8 m în înălțime și poate acoperi o distanță de până la 8 m, potrivit . Un rol foarte important îl are și coada, aceasta ajutând la menținerea echilibrului în timpul lungilor salturi, în timpul pauzelor, formând un tripod, aceasta funcționând oarecum ca un al treilea picior, dar și în timpul confruntărilor între masculi, când cangurii se folosesc de coadă pentru a se sprijini pe ea.

Citeste si:  Paisprezece ţări europene au semnat primul tratat internaţional de luptă împotriva traficului de organe umane

Cangurii roșii trăiesc, de obicei, în grupuri de la 10 la 100 de indivizi, în zonele aride și semi-aride din centrul Australiei, preferând locurile deschise. Este un animal ierbivor, putând rezista cu câteva smocuri de iarbă sau frunze specifice zonelor deșertice sau fără apă în perioadele mai secetoase. Adaptându-se climei deosebit de calde, aceste animale pot supraviețui la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, evitând activitatea în timpul zilei și hrănindu-se în timpul dimineții sau la lăsarea serii.

Citeste si:  Cel mai mare corp din Sistemul solar

Situat în întregime în emisfera sudică și înconjurată de apă, Australia este cel mai izolat continent al lumii, acest lucru determinând și o evoluție cu totul aparte a florei și faunei de pe cuprinsul teritoriului său. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: museumvictoria.com.au

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata