Conducta de gaze Ungheni-Chişinău va fi construită în 2016

Un oficial din Guvernul Republicii Moldova a declarat vineri, 9 octombrie, că lucrările la un gazoduct destinat să transporte gaze naturale din România până la Chișinău vor începe anul viitor, transmite AP.

Acest gazoduct, care este așteptat să devină operațional în luna mai 2018 și care va ajuta la reducerea dependenței Republicii Moldova de Rusia, este o prelungire a actualei conducte de gaze Iași-Ungheni.

Ministrul adjunct al Economiei de la Chișinău, Valeriu Triboi, a declarat vineri că lucrările la conducta de gaze Ungheni-Chișinău vor începe în primăvara anului următor. Republica Moldova speră să obțină sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru acest proiect ale cărui costuri sunt estimate la cel puțin 83 de milioane de euro.

Citeste si:  Mihai Eminescu - viaţa

Gazoductul Iași-Ungheni a fost inaugurat la 27 august 2014, de Ziua Independenței, la un an de la lansarea construcției acestuia. Contractul de livrare a gazului din România, prin gazoductul Iași-Ungheni, a fost semnat la 22 decembrie 2014 de către autoritățile de la Chișinău și cele de la București.

Construcția conductei de gaz Iași-Ungheni a costat 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost asigurate de Uniunea Europeană. Gazoductul are lungimea de 43,2 kilometri și capacitatea de 1,5 miliarde de metri cubi.

Conform contractului semnat în decembrie 2014, Republica Moldova va primi pe parcursul anului 2015 peste un milion de metri cubi de gaze, la un preț de 1.010 RON/mia de metri cubi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner