Angela Merkel, denunţată la Parchet pentru „trafic de persoane” de un partid antiimigraţie

Partidul populist și antiimigrație german Alternativa pentru Germania (Alternative für Deutschland, AfD) a anunțat vineri că a depus o plângere împotriva cancelarului Angela Merkel, pe care o acuză de ‘trafic de ființe umane’ pentru că a deschis porțile Germaniei pentru sute de mii de migranți, relatează AFP și Reuters.

 ‘Dna Merkel încalcă prin politica sa a frontierelor deschise articolul 96 (din codul penal), referitor la traficul de persoane, care prevede pedepse de 5 ani cu închisoarea sau amenzi’, a menționat un purtător de cuvânt al partidului, Christian Lüth, într-un e-mail trimis AFP.

Citeste si:  Pe suprafaţa planetei Marte s-a descoperit azot, indiciu al unei vieţi dispărute

‘Sperăm că această plângere va declanșa o anchetă, dar vrem și să trimitem un semnal despre cum dna Merkel încalcă dreptul în vigoare în Germania și în Europa’, susține Lüth. Inițiativa AfD își propune, de asemenea, să-i determine pe ‘cetățeni să-și pună întrebarea dacă imigrația necontrolată este în interesul lor’. Plângerea a fost trimisă Parchetului din Berlin, mai indică AfD, al cărui vicepreședinte, Alexander Gauland, a declarat pentru presă că ‘Angela Merkel a acționat ca un traficant’.

Reacționând la gestul AfD, purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert, citat de Reuters, a afirmat că Germania este un stat de drept și că cetățenii săi sunt liberi să facă orice plângere consideră potrivită.

Citeste si:  Japonia va contribui cu 480 milioane de yeni la rezolvarea crizei refugiaţilor

Angela Merkel este criticată chiar și de o parte a taberei sale conservatoare pentru decizia de a nu limita afluxul sutelor de mii de migranți alungați de războaie și de sărăcie din țările lor.

În acest context, mișcările populiste și de extremă dreapta înregistrează o creștere de popularitate, mai ales în estul Germaniei, unde manifestațiile anti-refugiați au adunat mii de persoane în ultimele zile.

Deși mulți germani au susținut poziția cancelarului de relaxare a legislației de azil, anunțată luna trecută, acest sprijin a început să se reducă, pe măsură ce numărul migranților a crescut constant, unele proiecții indicând un milion de sosiri sau chiar mai mult în acest an.

Citeste si:  Prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare din Germania, o "punte" spre energia regenerabilă

Cel mai recent sondaj Forsa, dat publicității miercuri, arată că sprijinul pentru conservatorii cancelarului Angela Merkel a scăzut la 39%, în timp ce AfD a câștigat câteva procente, fiind cotat cu 7% dintre opțiuni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata