Chiriţoiu: Obligarea comercianţilor să vândă produse româneşti are un interes legitim, dacă este măsură de sănătate publică

Proiectul legislativ care obligă magazinele să vândă produse alimentare românești într-un anumit procent trebuie analizat cu atenție și, dacă este prezentat ca măsură de sănătate publică, nu ca măsură protecționistă, are un interes legitim, susține președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Este doar un proiect care a trecut de prima Cameră. Sunt convins că atunci când va ajunge la Camera Deputaților va fi o discuție mai serioasă, mai detaliată a proiectului de lege. În principiu, orice lege este o restricție în concurență. Trebuie văzut dacă această restricție este legitimă, dacă are sens, care este obiectivul ei și dacă măsura este proporțională. Ea a fost culeasă în mass media ca fiind o măsură de a favoriza produsele românești, că asta ar fi intenția ei. Însă, așa cum este frazată în proiectul de lege, este o măsură pentru a favoriza produsele proaspete. Și este prezentată ca fiind o măsură care trebuie să contribuie la sănătatea populației, pentru ca noi, cumpărătorii, să avem acces la produse proaspete, așa numitul lanț scurt de producție”, a explicat Chirițoiu în cadrul unei conferințe pe teme de retail.

Citeste si:  Chiriţoiu (Consiliul Concurenţei): Marii retaileri au scăzut preţurile la produse alimentare cu 12,8%, după reducerea TVA

În opinia sa, dacă măsura este prezentată ca fiind una protecționistă, menită să protejeze producătorii locali, ar putea întâmpina obiecții.

Am putea spune că vine în contradicție cu ideea de bază a Uniunii Europene, care este libera circulație a bunurilor și serviciilor. Cât timp este prezentată ca o măsură de sănătate publică, este un interes legitim, este treaba statului. Avem excepții de la regulile de concurență pentru sănătatea publică, dar trebuie discutat dacă are sens sau nu și cum exact va fi ea aplicată, cine verifică lucrurile astea, ce înseamnă lanțul scurt…etc. Noi o să insistăm ca măcar să nu existe o distorsiune a concurenței, să fie aplicată în principiu tuturor agenților economici”, a mai spus Chirițoiu.

Citeste si:  Vacanța de iarnă vine mai devreme pentru comercianții din SUA care se tem de criza coronavirusului

Senatul a adoptat, săptămâna trecută, o propunere legislativă potrivit căreia marii comercianți sunt obligați să vândă carne, fructe și legume în proporție de minimum 51% din producția românească. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata