Oamenii moderni au ajuns în Asia cu mult înainte de a intra în Europa

36

Descoperirea de dinți umani cu o vechime de cel puțin 80.000 de ani într-o peșteră din China ar putea însemna că Homo sapiens a părăsit Africa cu mii de ani mai devreme decât se credea anterior, potrivit unui studiu publicat în revista „Nature”, citat de agenția DPA.

O colecție de 47 de dinți examinați de cercetătorii de la University College London (UCL) și Institutul de paleontologie vertebrată și paleoantropologie din Beijing sugerează printre altele că oamenii moderni au migrat adânc în Asia cu mult înainte de a coloniza Europa.

Citeste si:  Vânzările de PC-uri pe piaţa din Asia s-au prăbuşit în 2013

Dinții au fost descoperiți într-un sistem de peșteri de calcar din județul Daoxian, provincia Hunan și au fost găsiți împreună cu alte rămășițe aparținând unor hiene, urși panda gigant și altor specii de animale.

„A fost foarte clar că aparțin lui Homo sapiens … și sunt foarte asemănători cu cei ai populațiilor umane moderne”, a declarat Maria Martinon-Torres de la UCL, descriind dinții după ce i-a vazut prima dată, estimând că au o vechime între 80.000-120.000 de ani.

Vârsta dinților nu a putut fi stabilită cu precizie, astfel încât au fost datați prin referința la depozitele de minerale din peștera în care au fost descoperiți și la rămășițele animale găsite la fața locului.

Citeste si:  Sensibilitatea diferită la durere are legătură cu deosebirile structurale dintre creiere

„Ipoteza clasică este că oamenii moderni au părăsit Africa cu numai 50.000 de ani în urmă”, a spus specialista într-un interviu pentru website-ul nature.com, adăugând că acum pare că „au plecat mai devreme, răspândindu-se într-adevăr într-o zonă în care credeam că nu erau înainte”.

„Studiul nostru arată că întreaga morfologie modernă era prezentă în sudul Chinei cu 30.000-70.000 de ani mai devreme decât în Levant și Europa”, menționează textul apătut în revista ‘Nature’.

Prevalența neanderthalienilor în Europa ar fi putut fi un motiv ca Homo sapiens să nu fi reușit să pătrundă mai departe pe continent.

Citeste si:  Europa postcomunistă este încă departe de Bruxelles

„Poate că nu au intrat cu adevărat în Europa, deoarece neandertalienii au fost acolo … și Europa era astfel un loc prea mic pentru amândoi”, a spus Martinon-Torres, citată de DPA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata