Sharia nu obligă femeile să îşi acopere faţa, mâinile sau picioarele

Principala autoritate religioasă din Pakistan a declarat că legea islamică nu obligă femeile să își acopere fața, mâinile sau picioarele – o decizie neobișnuită pentru această instituție conservatoare, relatează AFP.

Consiliul ideologiei islamice (CII), creat în 1962 pentru a informa parlamentul de la Islamabad cu privire la compatibilitatea legislației cu sharia, și-a exprimat această opinie în cadrul unei reuniuni desfășurate luni.

Cu toate acestea, președintele CII, Muhammad Khan Sheerani, a „sfătuit femeile să respecte morala și să aibă o atitudine modestă în societate” și le-a recomandat să „își acopere membrele, pentru a evita amenințările sau acțiunile rău intenționate”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției pentru AFP.

Potrivit militantei pentru drepturile omului Farzana Bari, decizia Consiliului este „încurajatoare”.

„Este un semnal pozitiv, clerul pare să-și fi dat seama că legitimitatea sa a fost pusă sub semnul întrebării, iar decizia este destinată să-i îmbunătățească imaginea”, a spus ea.

„Demnitarii conservatori sunt în defensivă; uitați-vă la decizia Curții Supreme cu privire la legea privind blasfemia — ea încurajează clerul să ia cuvântul și să discute o reformă a acestei legi”, a adăugat activista.

Declarațiile sale survin în contextul în care, în această lună, Curtea Supremă a confirmat condamnarea la moarte a lui Mumtaz Qadri, ucigașul unui guvernator de provincie care s-a pronunțat în favoarea unei reforme a legii controversate care condamna blasfemia. Acest verdict istoric a fost salutat de moderați, fiind considerat o victorie împotriva extremismului religios.

Anul trecut, Consiliul ideologiei islamice, ale cărui recomandări nu sunt obligatorii, a estimat că interzicerea căsătoriei între copii este incompatibilă cu legea islamică și a cerut ca guvernul să modifice legislația, spre nemulțumirea apărătorilor drepturilor omului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.