Demisia vicepremierului Gabriel Oprea, solicitată de patru ONG-uri

Demisia vicepremierului Gabriel Oprea a fost solicitată de Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Freedom House România și Grupul pentru Dialog Social, cele patru ONG-uri protestând față de lipsa de reacție publică a vicepremierului și „încercarea de mușamalizare” după moartea polițistului Bogdan Cosmin Gigina, aflat în coloana oficială a lui Oprea marți seară.

Cele patru organizații solicită vicepremierului Oprea să-și dea demisia de onoare și să dea toate explicațiile pentru a clarifica dacă s-a încălcat legea și dacă a beneficiat în mod abuziv de coloană oficială fără să aibă dreptul, se arată într-un comunicat transmis, vineri.

„În contextul informațiilor apărute în presă despre încercarea de mușamalizare a acestui caz de către ministrul Oprea și ca urmare a lipsei transparenței ministerului, demisia acestuia este imperativă pentru ca opinia publică să aibă încrederea că anchetarea acestui caz se desfășoară fără opreliști”, au precizat cele patru organizații.

Citeste si:  Ziua Mondială a Hepatitei

Acestea au adăugat că vicepremierul trebuie să răspundă într-o conferință de presă câtorva întrebări legate de ceea ce s-a întâmplat în acea seară: în baza cărei legi și cărui articol a solicitat și beneficiază de coloană oficială; de unde venea la momentul producerii accidentului, unde se ducea și care era urgența deplasării, de câte ori a folosit resursele Poliției Române pentru coloana oficială de când e în funcție.

„Tânărul polițist Bogdan Cosmin Gigina și-a pus viața în slujba cetățenilor, adică a noastră. Nu putem lăsa ca moartea sa să fie mușamalizată”, au subliniat semnatarii scrisorii.

Citeste si:  Antonescu: Nu supun demisia mea la vot

Polițistul de la rutieră Bogdan Cosmin Gigină, care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă în timp ce se afla în fruntea unei coloane oficiale, a fost înmormântat cu onoruri militare vineri la Cimitirul Ghencea Civil.

El a încetat din viață la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost transportat după ce, în seara de 20 octombrie, a fost implicat într-un accident în timp ce se afla în misiune.

Poliția Capitalei a anunțat că polițistul se afla în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.

Citeste si:  Michael Horn, şeful subsidiarei Volkswagen din SUA, a demisionat

„Polițistul Bogdan Cosmin Gigină se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în București, asigurând deplasarea în siguranță a coloanei oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic”, a precizat Poliția Capitalei.

Potrivit martorilor, polițistul a pierdut controlul asupra motocicletei și nu a mai putut evita impactul cu gardul ce împrejmuia o groapă săpată în asfalt.

Conform Poliției Capitalei, incidentul s-a produs pe strada Știrbei Vodă din București, iar groapa fusese săpată de o companie de gaze.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis o anchetă în acest caz. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata