China va construi cel mai mare accelerator de particule din lume

China va începe construcția celui mai mare accelerator de particule din lume între 2020 și 2025, a anunțat joi presa chineză. Instalația urmează să permită oamenilor de știință să afle mai multe despre funcționarea universului, transmite AFP.

„Planul conceptual final va fi terminat până la sfârșitul lui 2016”, a spus Wang Yifang, director al Institutului chinez pentru fizica înaltelor energii — subordonat Academiei chineze de Științe—, în China Daily.

Acceleratorul de particule chinez ar fi astfel de cel puțin două ori mai mare decât cel construit de CERN (Organizația europeană pentru cercetare nucleară) de o parte și de alta a graniței franco-elvețiene. Acesta a permis confirmarea în 2012 a bosonului lui Higgs, particulă elementară considerată cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei.

Citeste si:  Demografie în Balcani: rata fertilităţii în scădere dramatică

Tocmai bosonul lui Higgs se află în centrul proiectului chinez, acceleratorul vizat de Beijing putând produce milioane de astfel de particule, mult mai mult decât sutele generate de instalația europeană (LHC), care are o lungime de 27 de kilometri. Cea chineză va avea „de la 50 la 100 de kilometri”.

„LHC generează bosoni ai lui Higgs alături de multe alte particule. Viitoarea noastră instalație creează un mediu extrem de pur, care produce doar bosoni ai lui Higgs”, afirmă Wang Yifang.

Citeste si:  Comportamentul "particulei lui Dumnezeu", evidenţiat în urma analizei datelor obţinute la CERN

Noul accelerator chinez ar putea produce de șapte ori mai multă energie decât cel al CERN, care de curând aproape că și-a dublat puterea. Cel din urmă și-a atins limitele „în privința nivelului de energie. Pare imposibilă intensificarea semnificativă a energiei în instalația actuală”, adaugă omul de știință chinez.

În timp ce măsurile de austeritate au obligat numeroase țări dezvoltate să recurgă la scăderea fondurilor destinate cercetării fără aplicații concrete, China investește masiv în cercetarea fundamentală — dar și aplicată—, intenționând să devină unul din liderii mondiali în știință, de la biologie la cosmologie.

Citeste si:  China şi-a lansat cel mai perfecţionat satelit de observare terestră, Gaofen-4

Proiectul a început să fie vizat în 2013, la scurt timp după descoperirea bosonului lui Higgs, conform unei prezentări realizate de Wang Yifang la Geneva, postată pe site-ul institutului la care lucrează acesta. El menționează Qinhuangdao, oraș portuar din nord-estul Chinei de unde pornește Marele Zid, ca loc ideal pentru amplasarea acceleratorului, subliniind avantajele geologice ale zonei.

„Este o mașină pentru lume și creată de lume, nu o mașină chinezească”, a mai spus el, adăugând că vor participa și fizicieni străini la proiect. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata