Instanţa admite eliberarea condiţionată a lui Ioan Becali; decizia nu este definitivă

Judecătoria Medgidia a admis joi 29 octombrie, o cerere de eliberare condiționată din închisoare a lui Ioan Becali, care execută la Penitenciarul Poarta Albă o pedeapsă de 6 ani și 4 luni închisoare primită în dosarul transferurilor din fotbal.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de procurorii DNA.

Ioan (Giovani) Becali se află în penitenciar de un an și aproape 8 luni.

Până în prezent, alți trei condamnați din acest dosar au fost eliberați condiționat din închisoare — Jean Pădureanu, George Copos și Gheorghe Popescu.

Pe 4 martie 2014, judecătorii Curții de Apel București au decis condamnarea la închisoare cu executare a celor opt oameni din fotbal inculpați în dosarul transferurilor.

Citeste si:  Mănescu: În mandatul meu, absorbţia fondurilor europene s-a dublat, de la 16% la 32,24%

Astfel, George Copos, fostul acționar majoritar al FC Rapid, a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare, Mihai Stoica, managerul general al FC Steaua — la 3 ani și 6 luni de detenție, Cristian Borcea, fost acționar al FC Dinamo — 6 ani și 4 luni, Ioan Becali — 6 ani și 4 luni, Victor Becali — 4 ani și 8 luni.

De asemenea, Jean Pădureanu, fost președinte al clubului Gloria Bistrița, a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare în același dosar, Gheorghe Popescu — la 3 ani, o lună și 10 zile de închisoare cu executare, iar Gheorghe Nețoiu — la 3 ani și 4 luni de detenție cu executare.

Citeste si:  Miron Mitrea cere în instanţă eliberarea condiţionată din închisoare

În motivarea deciziei de condamnare, judecătorii arătau că Ioan și Victor Becali, precum și Cristian Borcea au primit pedepse mai mari, deoarece au fost inițiatorii și principalii beneficiari ai activităților ilicite.

Potrivit DNA, faptele săvârșite de cei opt oameni din fotbal au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obținuți din transferuri fiind „spălați” prin intermediul unor firme off-shore.

Citeste si:  Războiul euro-dolar face prima victimă în România. Cu cât se scumpeşte benzina

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999 — 2005. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata