Omar Hayssam, condamnat la 23 de ani închisoare în dosarul „Manhattan”

23

Sirianul Omar Hayssam a fost condamnat miercuri, 4 noiembrie, de Tribunalul București la 23 de ani și patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”, în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, pentru săvârșirea unor infracțiuni economice.

În același dosar, fratele lui Hayssam, Mohamad Omar, a fost condamnat la 16 ani de închisoare.

De asemenea, cei doi frați au fost obligați să plătească în solidar suma de 7,8 milioane lei.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

În acest dosar, Omar Hayssam a fost trimis în judecată în octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alături de fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, și doi parteneri de afaceri — Viorel Vasile Mafteucă și Doina Farladanschi.

Citeste si:  Elena Udrea spune că afirmaţiile sale legate de cazul Hayssam se bazează pe ce a scris presa

Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infracțional organizat și au acționat premeditat și planificat în vederea nerestituirii creditelor și trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water SA și SC Rio Soft Drinks în cadrul altor societăți din „Grupul Manhattan”.

Procurorii susțin că Omar Hayssam și complicii lui au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water și Rio Soft Drinks, după care au transferat patrimoniile celor două companii (fabrica de sucuri Rio din Timișoara și fabrica de îmbuteliere ape minerale și sucuri Bucovina din Vatra Dornei) către alte societăți reale sau fantomă din „Grupul Manhattan”.

Citeste si:  Prahova: Dosarul în care Hayssam a primit 23 de ani de închisoare prin contopirea pedepselor, trimis spre rejudecare

Anchetatorii susțineau că prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infracțiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracțiunea de evaziune fiscală, 17,3 milioane de lei pentru infracțiunea de spălare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.

Omar Hayssam a fost condamnat de instanțele din România în patru dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliștilor în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”, 3 ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”, 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.

Citeste si:  Federaţia Europeană a Jurnaliştilor vrea să trimită o comisie de anchetă în ţara noastră, în urma articolului din "BURSA"

El a reușit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în țară în anul 2013. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata