Tratamentul dietetic al atacului de panică şi al stresului posttraumatic

15

Atacurile de panică au diferite cauze, printre care și stresul posttraumatic, afectează direct sistemul nervos și de aceea trebuie evitată declanșarea lor.

Potrivit nutriționiștilor, un rol important îl joacă dieta și de aceea sunt indicate alimentele care au un efect liniștitor asupra sistemului nervos.

„Este știut faptul că fiecare acțiune este urmată de o reacție. Acest lucru este valabil și în privința alimentației: ceea ce consumăm poate avea un impact semnificativ asupra incidenței atacului de panică. Asta înseamnă că atacul de panică poate fi prevenit prin controlul, evitarea sau reducerea alimentelor care întrețin aceste tulburări și, evident, prin consumarea alimentelor care nu favorizează declanșarea atacului de panică. Din grupul vitaminelor B, s-a constatat că o influență deosebită o au cobalamina, niacina și tiamina, deoarece scad susceptibilitatea declanșării atacului de panică”, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, pentru o persoană care a fost diagnosticată cu acest tip de tulburare este esențial să-și mențină nivelul glicemiei constant, deoarece variația, în special scăderea glicemiei, conduce la apariția stării de oboseală, a nervozității și, deci, la creșterea riscului de atac de panică.

Citeste si:  Ponta: Proiectul OUG privind neimpozitarea profitului reinvestit, postat pe site-ul Ministerului de Finanţe

Nutriționistul a precizat că cel mai simplu mod de menținere a glicemiei constante este de a se reduce consumul de glucide rafinate: dulciuri, băuturi dulci, pâine albă sau cartofi.

În plus, trebuie limitate sursele de cafeină: cafeaua, ciocolata, ceaiul, băuturi carbogazoase care conțin cofeină, pentru că această substanță acționează ca un excitant asupra sistemului nervos central.

„Practic, trebuie urmată o dietă echilibrată punându-se accent pe alimentele care conțin complexul de vitamine B, triptofan, antioxidanți și fibre alimentare”, a explicat Alexandrescu.

Astfel, trebuie consumate alimentele din carne de curcan, pește, ouă și lactate fermentate (bogate în probiotice), untul de arahide ar trebui să reprezinte 20% din dieta zilnică. Aceste alimente sunt bogate în triptofan, un aminoacid esențial, precursor al serotoninei (neurotransmițătorul care asigură starea de bine) și complex de vitamine B.

Citeste si:  După Paşte, o dietă fadă sau de înfometare e cea mai păguboasă alegere

De asemenea, 30% din dieta zilnică va fi formată din legume, care asigură aportul de antioxidanți (broccoli, sparanghel, varză albă și roșie) și fructe (mere, banane, portocale, catină) bogate în glucoza și fructoză. Baza alimentației zilnice trebuie să fie reprezentată în proporție de 50% de carbohidrații complecși bogați în fibre și complex de vitamine B (cereale integrale, germeni de grâu, orez brun).

„În timp ce alimentele mai sus menționate sunt bogate în nutrienți, care reduc semnificativ incidența atacului de panică, există câteva ingrediente alimentare care agravează și favorizează anxietatea. Realitatea este că aceste substanțe fac parte într-o anumită măsură din dieta fiecărui individ”, a subliniat nutriționistul.

Potrivit ei, alcoolul crește hiperactivitatea sistemului nervos central și implicit gradul de agitație, stres și irascibilitate al persoanei cu astfel de tulburări; cafeina, ca și alcoolul, acționează că excitant nervos, însă o încetare bruscă a consumului de cafea sau ceai pot induce, de asemenea, atacul de panică datorită stării de oboseală și iritație date de absența cafeinei. Așadar, reducerea aportului de cafeină trebuie făcută treptat, prin eliminarea cafelei clasice și înlocuirea ei cu una fără cafeină, ceai negru etc.

Citeste si:  Părinţii vor avea dreptul la o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului

Lygia Alexandrescu arată că al treilea element de eliminat din dietă este zahărul, care nu conține nutrienți, însă este bogat în calorii. Zahărul crește nivelul glicemiei, ceea ce induce hiperactivitate și implicit tulburări emoționale la persoanele anxioase.

„Așadar, menținerea obiceiurilor alimentare sănătoase este una dintre condițiile care trebuie îndeplinite în tratamentul și profilaxia atacului de panică”, a conchis nutriționistul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata