Avion rus doborât de Turcia: Reuniune extraordinară a NATO, la cererea Ankarei

29

O ‘reuniune extraordinară’ a NATO va avea loc marți, la ora 16:00 GMT, ‘la cererea Turciei’, în urma incidentului de la granița turco-siriană unde un avion rus de vânătoare Su-24 a fost doborât de aviația turcă, Ankara susținând că aparatul a încălcat spațiul aerian turc, transmit AFP și RIA Novosti.

‘La cererea Turciei, Consiliul Atlanticului de Nord’, principalul forum de consultare politică al NATO, ‘va ține o reuniune extraordinară la ora 17:00 (ora Bruxellesului)’, a indicat un reprezentant al organizației, citat de agenția menționată.

Acest consiliu este format din înalți reprezentanți ai celor 28 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice, bloc militar din care Turcia face parte.

Citeste si:  Turcia blochează accesul la Twitter: UE denunţă "cenzura"

Kremlinul a calificat marți incidentul drept unul ‘foarte grav’, dar a făcut apel la reținere până la clarificarea tuturor circumstanțelor, după cum a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

***

Premierul turc Ahmet Davutoglu, care a convocat o reuniune de urgență cu șeful Statului Major, Hulusi Akar, și cu ministrul de externe Feridun Sinirlioglu a decis ca Ankara să sesizeze NATO și ONU cu privire la incidentul de la frontiera turco-siriană.

Potrivit CNN Turk, cei doi piloți care se aflau la bordul avionului de vânătoare doborât au reușit să se catapulteze, pe teritoriul Siriei.

Citeste si:  California Dreamin', un film românesc de război mai aparte

De la începutul intervenției militare ruse în Siria în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad, la sfârșitul lunii septembrie, incidentele de frontieră s-au înmulțit între Ankara și Moscova.

La 3 octombrie, avioane de vânătoare turce au interceptat un avion militar rus angajat în Siria, care încălcase spațiul aerian al Turciei și care a fost forțat să se întoarcă. Moscova a invocat atunci ‘condiții meteo nefavorabile’.

Armata turcă a doborât la 16 octombrie o dronă de fabricație rusă, care pătrunsese în spațiul aerian al Turciei.
Tensiunile între cele două țări au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localități turcofone în Siria. Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Ankara pentru a protesta față de ‘consecințele serioase’ ale acestei operațiuni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata