Noile baterii cu sodiu ar putea să le înlocuiască pe cele cu litiu

Cercetătorii francezi au anunțat vineri, 27 noiembrie, că au pus la punct un nou tip de baterii cu sodiu, care ar putea fi o alternativă la bateriile cu cu litiu și ar permite stocarea de energii regenerabile, relatează AFP.

Litiul este utilizat în prezent pentru bateriile dispozitivelor electronice portabile, tablete, laptopuri și la automobilele electrice.

Dar resursele de litiu sunt foarte localizate pe Terra, contrar sodiului, de mii de ori mai abundent și cae ar presupune un cost mult mai redus.

Citeste si:  „Taxa pe prietenie" - o nouă şpagă inventată de legislaţia neclară din energia eoliană

Funcționarea acestui nou prototip, pus la punct de cercetători de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS) și de Centrul de cercetări de energii regenerabile (CEA), se inspiră din cel al bateriilor litiu-ion.

Ionii de sodiu tranzitează de la un electrod la altul într-un mediu lichid. Prototipul are același format cu cel al bateriilor litiu-ion comercializat în prezent (un cilindru cu un diametru de 1,8 cm cu o înălțime de 6,5 cm).

Cantitatea de electricitate pe care o pot stoca ajunge la 90Wh/kg, o cifră comparabilă cu cea a bateriilor litiu-ion, precizează CNRS. Sunt posibile 2.000 de cicluri de încărcare și descărcare fără a pierde din performanță.

Citeste si:  Traian Băsescu: Strategia UE2020 se potriveşte perfect programului de modernizare a României

Această baterie este capabilă să se încarce foarte rapid și de a restitui energia la fel de repede. Prototipul fiind finalizat, următoarea etapă este de a optimiza și a fiabiliza procedurile în vedere unei viitoare dezoltării industriale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: topnews.ae

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata