BCE a redus dobânda la depozite până la minus 0,30% şi va anunţa şi alte măsuri

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, 3 decembrie, să coboare și mai mult în teritoriul negativ dobânda la depozite și se pregătește să anunțe și alte măsuri pentru a stimula activitatea economică și a contracara inflația scăzută din zona euro, informează AFP și Reuters.

La ședința de politică monetară de joi, BCE a decis să reducă dobânda la depozite, de la minus 0,20% până la minus 0,30%. Prin reducerea acestei dobânzi ce se aplică băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituția de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul și investițiile în Europa.

Citeste si:  Rusia: 5 morţi din cauza virusului West Nile pe Volga

În schimb, BCE a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staționează din luna septembrie 2014, precum și dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%.

‘Președintele BCE va comunica și alte măsuri de politică monetară în conferința de presă care va începe astăzi la ora 13,30 GMT’, a declarat un purtător de cuvânt de la BCE.

Analiștii se așteaptă ca Mario Draghi să anunțe o extindere a programului de achiziții de obligațiuni publice și private lansat în luna martie de BCE.

Aceasta în condițiile în care, la finele lunii noiembrie, Mario Draghi a promis că BCE va face tot ceea ce este posibil pentru a aduce cât mai rapid inflația în apropiere de ținta de 2%.

Citeste si:  Cel mai mare festival de muzică heavy metal din Europa, inaugurat la Wacken

Joi, Eurostat a anunțat că rata anuală a inflației în zona euro a rămas la nivelul de 0,1% în noiembrie, similar cu cel înregistrat luna trecută. De asemenea, economiștii se așteaptă ca BCE să-și revizuiască joi, în scădere, estimările privind inflația în zona euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner