Proiectul pentru modificarea Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, adoptat tacit

20

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice a trecut tacit miercuri, 9 decembrie, de Camera Deputaților, ca prim for sesizat, întrucât termenul pentru dezbatere și vot final a fost depășit.

Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(2) al art.25 din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative va fi dezbătută în Senat, Cameră decizională în acest caz.

Citeste si:  Indemnizaţiile pentru cele mai înalte funcţii în stat cresc din august. Preşedintele, şefii Camerelor şi premierul vor avea un salariu brut de 21.540 de lei

Potrivit expunerii de motive din proiectul inițiat de senatorul Cristiana Anghel, „(…) având în vedere considerentele reținute de Curtea Constituțională, precum și cele reținute de instanțele judecătorești în materie, se propune modificarea art.25 (alin.2), în sensul precizării că dispoziția privind interdicția se referă la funcția care a generat starea de incompatibilitate”.

Art. 25 alin. (2) prevede: „Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata