Impozitele şi taxele locale pentru Bucureşti rămân la acelaşi nivel în 2016

Taxele și impozitele locale pentru Capitală rămân neschimbate în anul 2016, conform unui proiect de hotărâre adoptat, joi, de consilierii municipali.

Proiectul de hotărâre mai prevede că, anul viitor, deținătorii de mașini hibrid sunt scutiți de la plata impozitului pe mijloace de transport.

În plus, în baza Codului Fiscal, taxa hotelieră a fost anulată, dar s-a introdus o taxă de promovare a orașului București. Aceasta a fost stabilită la 1% din costurile unui sejur și va fi suportată de către turist. Banii proveniți din această taxă vor intra în bugetul Asociației Litoral Delta Dunării.

Citeste si:  TVA rămâne la 24%

Aprobarea acestui proiect de hotărâre vine în sprijinul autorităților locale, care pot emite de acum deciziile de impunere pentru încasarea taxelor și impozitelor locale de anul viitor.

Bonificația pentru plata cu anticipație se păstrează și ea în aceleași limite de 10%, până la data de 31 martie, la impozitul pe clădiri, terenuri și mijloace de transport.

Însă, potrivit noului Cod Fiscal, de anul viitor, clădirile nu se vor mai impozita în funcție de forma de proprietate, persoană fizică sau juridică, ci în funcție de destinație, respectiv rezidențială sau nerezidențială.

Citeste si:  Universitatea "Al.I.Cuza" îşi dă în judecată studenţii pentru bani

Schimbarea modului de impozitare va duce la creșteri și de până la 10 ori a taxelor pentru persoanele fizice ale căror locuințe sunt folosite în scopuri comerciale, și nu pentru locuit, potrivit grilelor de impozitare anunțate de majoritatea primăriilor.

În prezent, impozitul pe clădiri, în cazul persoanelor fizice, se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, indiferent de destinația acesteia. Din 2016, însă, pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota va fi stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Citeste si:  Orban, după negocierile cu ALDE: Cea mai mare parte dintre solicitări sunt rezolvate

Pentru clădirile nerezidențiale, unde pot fi incluse și locuințele care sunt și sedii de firmă, impozitul se va calcula, din 2016, prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3%, în funcție de decizia consiliului local. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata